Menü

Egészséges táplálkozás: csak örömmel megy

A magyar kultúra alapszokása az élvezettel teli étkezés. Nem véletlen, hogy ilyen magas az elhízottak aránya: szeretünk enni, de az egészséges megoldások még nem eléggé elterjedtek. Hazánkban mind egyéni, mind családi és baráti szinten tradícióvá, szertartássá váltak a közös evések. Miután ebben a szokásrendszerben a táplálkozáshoz örömteli érzeteket rendeltünk a tanulási folyamat során, nem lehet úgy áttérni az egészséges étkezésre, hogy abban nem találjuk meg az örömforrásainkat. Ideig-óráig működhet egy örömtelenebb megoldás, ha kellően célorientáltak vagyunk, de hosszú távon, vagy egy életen át biztosan nem!

Előbb, vagy utóbb megelégeljük ezt a helyzetet, és azt mondjuk: "inkább a boldogságot választom, mint hogy sanyargassam magam". Vannak persze kivételek, akik számára a jelentős fogyás olyan óriási életminőség-változással jár, hogy ez tartja őket az egészséges étkezés útján. Ez a ritkább eset... A többség számára a hétköznapokban nem ekkora a változás, ha a helyes életmódra térnek át. Így hát a motiváció is kisebb. Ezért kell megtalálni a saját örömforrásunkat az egészséges étkezésben, és felfedezni az életmódváltás kellemes oldalát!

Igen ám, de ez hogyan sikerülhet? A legfontosabb, hogy kezdő lépésként ne mondjunk le a szeretett ételekről, csupán alakítsuk át őket. Ugyanis még a palacsintákat, süteményeket, tésztákat is el lehet készíteni egészséges, rostdús és kevésbé hízlaló változatban. Ha rögtön salátán akarunk élni, akkor egész egyszerűen túl nagy szintugrást követünk el: ez olyan, mintha egy első osztályt végzett gyereket az új tanévben máris ötödikbe íratnánk. Ha rájövünk, hogy igenis létezik más alternatíva, és semmitől sem vagyunk megfosztva a változás útján, akkor valószínű, hogy kevésbé fog hiányozni az adott étel még akkor is, ha esetleg nem, vagy nem rendszeresen fogyasztjuk. Ismerjük ugye, hogy a tiltott gyümölcs édesebb... Kedvenc étkeink egészségessé alakítása során pedig van időnk és lehetőségünk, hogy megtanuljunk helyesen táplálkozni.

A gondolkodásunk, a hozzáállásunk szintén nagyon fontos. Amíg sajnáljuk magunkat, és azon siránkozunk, hogy mennyi dologról kell lemondanunk az egészségünk, a szépségünk érdekében, addig folyamatosan hiányérzetben leszünk. Ennek egyértelműen csak az lehet a vége, hogy mégis megszánjuk magunkat, s mondjuk egy kis csokoládéval vigasztalódunk. Ha viszont pozitív a hozzáállásunk, az mindent megváltoztat! Milyen gondolatokkal segíthetjük magunkat?

- Megdicsérjük önmagunkat, amiért jó útra léptünk, és tettünk valamit a változás érdekében
- Írjuk össze, hogy mit szeretnénk elérni, és ragasszuk a cél-cetliket a konyhaszekrényre, a hűtőre, vagy a lakás valamely központi helyére!
- Tudatosítsuk magunkkal, hogy az egészséges ételekre való váltás a saját döntésünk volt, méghozzá egy olyan döntés, amit az önmagunk szeretete vezérelt. (Ehhez persze fontos, hogy ne csak külső ráhatásra kezdjődjön a változás, hanem bennünk is elinduljon valami.)
- Jutalmazzuk meg magunkat az elért eredményeinkért, persze ne valami egészségtelen finomsággal! Inkább élményekkel, új öltözékkel, egy jó könyvvel vagy filmmel, kellemes programmal.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.