Menü

Egy kiskutya naplója - megmentett életek (1. rész)

Sokszor írtam már a felelős állattartásról. Igen ám, de hogy zajlik ez a hétköznapokban? Tartsatok velem a kutyás sorozatomban, ahol Hippie, a mentett kis Jack Russell terrier kutyuskám történetét mutatom be. Valós időben, valós eseményekkel. Azt nem ígérhetem, hogy "mintagazdi" leszek, de nemis ez a cél. Inkább az, hogy szeressük egymást, kutyailag és családilag is, miközben eggyel többen leszünk - mert nálam a kutya családtag. Még ha ezúttal nem is alszik az ágyban.

Nekem ez a kutyafajta, a Jack Russell szerelem volt első látásra. Megláttam egy budapesti villamosmegállóban, és azonnal tudtam. Néhány évre rá meglett az első JRT-m (így rövidítik a fajta nevét) az ország legjobb tenyésztőjétől, a von Liechtenstein kennelből. Kozák Judit tenyésztő jóvoltából rengeteget tanultam a kutyázásról.

Most újra arra készülök, hogy gazdi leszek, de ezúttal kilépve a komfortzónámból nem tenyésztett, hanem örökbefogadott kutyussal bővül a létszám. Hippie jelenleg 6 hetes, és kislány (na jó, szuka). Esküszöm, én igazából fiúkutyát akartam, hisz nekem korábban csak kankutyáim voltak. Nagyon furcsa volt, amikor összeköltöztem a mostani férjemmel, és az amstaff keverék szuka kutyájukkal, akinek "vizsloid" a mozgása. Egyébként is két lányunk van, meg még a kutya is az, a férjemnek talán jót tett volna egy kis erősítés a férfi nemhez - de mit lehet tenni, ha Hippie volt a legszebb? No, legalább a nevét a kedvesem ihlette, tekintve, hogy nagy rajongója a '60-as évek zenéjének, és a hippik elveinek, mint béke és szeretet, na meg persze All you need is love.


Hippie és testvérkéje, már jó helyen

Ilyen életút után úgyis illik a kicsi ebre a hippiség, elmesélem. Anyukája, újabbkori nevén Eperke, a Jack Russell mama egy idős bácsi udvarában hozta világra hét kölykét, akik vélhetően tacsi apukától származnak. Mivel később is együtt lógtak a mama és a vélelmezett papa, ez legalább nem egyéjszakás kaland volt. De volt itt kaland épp elég más. A bácsi éltes kora miatt már nem tudott gondoskodni a kicsikről, de azt sem lehet tudni, hogy a mamakutyus egyáltalán az övé, vagy csak nála talált egy - nem éppen alkalmas - helyet, ahová a kölykeit világra hozta. "Sok rosszat láttunk már életünkben, de ez minket is megrázott" - írták a körülményekről az állatmentők oldalán. A kutyusok mamástól együtt piszkosak és soványak voltak, láthatóan éheztek. (Szerencse, hogy még augusztusban születtek a kicsik.) A Harkány-Siklós Állat- és Természetbarátok Egyesülete Közhasznú Szervezet Horváth Bianka személyében sietett a kis apróságok megmentésére.


Innen indultak - rossz körülmények között a kis Snoopy és testvérei

Bianka még csak 23 éves, de fiatal kora ellenére rengeteg dolgot megért már a kutyamentés során. Volt, hogy meg kellett szöktetni a kutyákat, mint rossz házasság elől a menyasszonyt, vagy tóba mászni a bedobott állatért. A nyerészkedő kutyaszaporítóktól való mentés pedig szinte mindennapos, sajnos. "Mennyit adsz érte?" - szlogennel hirdetik szaporításra a kutyalányokat a további inkorrekt pénzkereset reményében. Ez esetben is szükség volt a szigorra, amit ő már megtanult, hiszen volt, aki akár az összes kölyköt vitte volna mamástól együtt. Nem nehéz belegondolni, hogy kevés eséllyel lett volna az a célja ennek az örökbefogadóank, hogy elárassza hét csöpp kiskutya a családot - inkább hamar pénzzé tette volna örökbefogadottjai tárgyát. Éppen ezen ok az egyik, amiért ki kell fizetni az oltás és a chip költségét, ez esetünkben kb. 8000 Ft-ot tesz ki. Ez máris szűrő lehet a nyerészkedőknek, de más tényezőket is figyelembe kell venni. Például hogy milyen környezetbe kerül a kutya, milyen családba, mennyire szerető és állatbarát közegbe? A jó állatmentő és a jó tenyésztő ezt mind megpróbálja felmérni legalább egy részletes előzetes beszélgetéssel, és NEM ad oda enélkül egy állatot, rövid időre sem, nemhogy egy állat-életre.


Eperke a kutyamama, és picikéi

No mindezek után még szükség volt egy helyre, ideiglenes befogadóra, ahol a kutyaanyuka és a picik nevelkedhetnek együtt. Hisz még nagyon aprók voltak, szopiztak, és a mamának is erősödnie kellett. Nyilván nem könnyű ennyi kutyának helyet, teret adni és felelősséggel gondoskodni róluk, tehát nem volt egyszerű megtalálni a mentőangyalkát, de sikerült! Még ha többszáz kilométerrel is arrébb. Kocsis Zita és édesanyja volt az, aki Pest megyében otthont adott a nem hétköznapi csipet-csapatnak. Nem is akármilyet, biztonságos és tiszta épület, kutyakosár, takarók, játékok veszik körül a kicsiket, na meg persze sok ölelés és szeretet. A kutyamami az Eperke nevet kapta, aki végül Zitáékkal marad az egyik sötét színű picivel együtt. Eperke nagyon gondoskodó anyuka, szépen szoptat, hízott is kicsit - most kb. 6,5 kiló. Egészen kinyílt a gondoskodó környezetben, és egy azonnal barátkozó kis pusziosztó lett belőle.


Hippie szaglászik a kertben

Hippie most kb. 6 hetes - bár pontos életkorukat csak becsülni lehet. Nem kis feladatot adnak az ideiglenes befogadójuknak: renteteg etetés, gondoskodás, takarítás jár velük. Közben felkerültek a Jack Russell fajtamentők oldalára, amit rendszeresen követek - és persze a szívem szakad meg minden nehéz sorsú foltos cukorfalat láttán. Ezeknél a kicsiknél viszont elcsábultam, és gondolkodás nélkül telefont ragadtam. Majd később el is bizonytalanodtam, hogy lehet-e belőlem jó gazdája egy ilyen kutyusnak...? De erről majd a következő részben - Hippie kalandjainak folytatása következik!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?