Menü

Az inzulinnal ne kockáztass!

Nem könnyű együtt élni a cukorbetegséggel, és folyamatosan odafigyelni az étkezésekre. Érthető tehát, ha a betegséggel együtt élők vágynak arra, hogy szabadon étkezhessenek. Azoknak főleg nehezebb, akiknek inzulinra is szükségük van. Mégis, az inzulin használata ad egyfajta nézőpont-váltást. Akik nem a betegségük elejétől használják, hanem időközben kényszerültek rá, egy kis lemondást is érezhetnek: "most már minek küzdjek, úgyis használnom kell az inzulint, nem úsztam meg". Másrészt adhat egyfajta lazaságot az érzés, hogy pótolhatjuk kívülről azt, amire a szervezetünknek szüksége van.

Tehát a cukorbetegek egy része hajlamos azt hinni, hogy az inzulin használható oly módon, hogy ellensúlyozzák vele a diétán átlépő étel- és italfogyasztásukat. Sajnos ez a nézőpont azonban téves: az inzulint felelősséggel kell használni, és komolyan venni a cukorbeteséget az egészségünk, az életünk érdekében.

Nem véletlen, hogy az inzulin-használó cukorbetegeknek szigorú diétát írnak elő, ahol mind az öt étkezésre leosztva megadják a fogyasztandó szénhidrátot, az inzulin pedig ehhez mérten kerül beállításra. Ez egy nagyon kényes egyensúly! Sokan mégis könnyeden kezelik: ha például több édességet esznek, vagy több cukortartalommal bíró szeszesitalt fogyasztanak, akkor több inzulint adnak be. Szigorú mérés nélkül ez a "házi technika" nagyon veszélyes, mert az inzulint is túl lehet adagolni.

Sajnos az orvosok, dietetikusok nem hívják fel a páciensek figyelmét kellőképpen ezekre a veszélyekre. Miért? Sok esetben lehetőségük sincs részletesen tájékoztatni a beteget idő és keretek hiányában. Ha mégis megteszik, ez egyszeri alkalommal történik, az információkat a páciens pedig idővel elfelejti, vagy egyszerűen nem alkalmazza. Célszerű lenne a folyamatos tájékoztatás, de ennek nincs meg a lehetséges fóruma.

Az is téves, hogy elhitetik a betegekkel az inzulin használatának véglegességét, ami egyáltalán nem sarkallja változásra őket. Pedig sok ellenpélda létezik, hogy megfelelő diétával és mozgással az inzulin adagolása elhagyható volt. Ezeknek is érdemes utánanézni, mielőtt úgy gondolja a páciens, hogy valami visszavonhatatlan dolog történik vele.

(A cikkben szereplő információk elsősorban a 2-es típusú cukorbetegségre vonatkoznak.)

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.