Menü

A hercegnő-kultusz hatása

A Disney hercegnők napjainkra már kulturális ikonokká nőtték ki magukat. Egyesek aggodalmukat fejezték ki a témával kapcsolatban, miszerint ennek a kultúrának negatív hatása lehet a fiatal lányok testképére, hiszen a Disney mesékből ismert hercegnők mind karcsúak, csinosak, gyakran valószínűtlenül karcsú derékkal.

Egy tanulmány keretében a kutatók beszéltek szülőkkel és gyerekekkel is, hogy felbecsüljék, milyen hatásai lehetnek a hercegnő-kultusznak. A médiariportok ellenére a fiatal lányoknál nem alakult ki helytelen testkép, a fiúkat viszont befolyásolták a rámenős fiatal vezetők – ők ugyanis ezáltal magasabb önbecsüléssel rendelkeztek.

Jó ötlet lehet megmutatni lányainknak, hogy vannak alternatív modellek, és más dolgok is, ami iránt vágyakozhatnak – például, hogy orvosok, tudósok, mérnökök, pilóták vagy asztronauták legyenek.

A tanulmány szerint a hercegnő-kultusz semmilyen hatással nincs a lányok önmagunkról alkotott testképének nézetére. A folyamatnak egy hosszabb követése még érdekes lehet, talán káros hatást is felfedeznének, de ez még a jövő zenéje. Az bizonyos, hogy a TV-nek, a filmeknek és más médiának nagy befolyásoló szerepe van abban, hogy gyermekeink fejében milyen kép alakul ki önmagukról, ami a saját nemiségüket illeti, és ez főleg a fiatal lányok szempontjából fontos.

A tanulmányban egyébként 198 3 és 6,5 év közötti lány és fiú vett részt. A vizsgálatokat alapvető mérésekkel kezdték, például viselkedéstesztekkel; megnézték milyen hatása van annak, ha egy éven keresztül Disney hercegnő figurákkal játszottak, és ekkor újra letesztelték őket. A gyerekek tanárai és szülei biztosították a legtöbb információt, de a gyerekekkel külön játékpreferencia tesztet is végeztettek. A felnőttek kérdőíveket töltöttek ki: mennyi ideig nézi a gyermek a TV-t, ez milyen hatással lehet a nemi viselkedésére, a testképére és a szociális viselkedésére. A gyerekeknek játékokat adtak, amelyeket dobozokba kellet szétválogatniuk aszerint, hogy mennyire szeretnek velük játszani: nagyon, kevéssé, egyáltalán nem. A gyermekek önmagukról alkotott testképét is a szülők válaszai alapján értékelték. A szülőknek különböző állítások alapján kellett bejelölni, hogy szerintük mi jellemzi az ő kicsinyüket: „A gyermekem szereti a testét.” vagy „A gyermekem szeretne vékonyabb lenni.” vagy „A gyermekem gyakran beszél a súlyáról.” vagy a „A gyermekem szeretne jobban kinézni.” A szociális viselkedésüket is a szülők értékelték például az alapján, hogy a gyermekük mennyire segítőkész a barátaival szemben.

Eredmények:

- A vártak szerint a lányok többet játszottak a biztosított Disney hercegnő figurákkal.
- Az egy éves Disney hercegnő kultusznak való kitettség mindenképpen magasabb női nemi viselkedést eredményezett függetlenül attól, hogy a gyermek az egy éves periódus elején mennyire szeretett ilyen játékokkal játszani.
- Fiúk esetében a hercegnő-kultusznak való kitettség magasabb önbecsülést hozott, és ezek a fiúk még szociálisabbak lettek.
- A lányoknál szerencsére nem eredményezett káros hatást a testképüket tekintve.

Mik a következtetések?

Nincs semmi rossz abban, ha a lányok kifejezik a nőiességüket. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy később ne hagyják, hogy ez a hozzáállás korlátozza őket az élet nyújtotta lehetőségek terén. Sajnos a hercegnők számára biztosított álláslehetőségek a mai munkaerőpiacon eléggé korlátozottak, ezért annak érdekében, hogy lánykáink örökkön-örökké boldogan éljenek, fontos, hogy hangsúlyozzuk nekik, nőként is lehetőségek tárháza áll rendelkezésükre, hogy kifejezzék önmagukat a modern világban.

Forrás: www.nhs.uk

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.