Menü

Most akkor igyunk tejet, vagy ne...?

"A tej élet, erő és egészség" - hangzik az egyik szlogen. Eszerint a nézőpont szerint a tej erősíti a csontokat és rengeteg vitamin található benne, amelyek listája valaha látható is volt a zacskós tejek csomagolásán. A másik nézőpont viszont azt vallja, hogy a tej roppant egészségtelen, egyedül az ember issza meg más élőlény tejét, s ebből is látszik, hogy ez nem jó irány. Hogyan igazodjunk el a kettő között, és miként döntsük el, hogy a tej végülis egészséges-e, vagy sem?

Az ipari feldolgozás lehetséges, hogy rontott a tej minőségén. A tej alkotórészeit gyakorlatilag apró részekre bontják, és újra összerakják - nagyon leegyszerűsítve így néz ki a hőkezelési eljárás, amivel a tejet néhány napnál tartósabbá teszik, eljárástól és csomagolástól függ az időtartam. Az idősebb generáció még emlékezhet rá, hogy valaha mindössze pár napig állt el a boltokban kapható tej is, viszont a gyártók állítják: nem használnak tartósítószert a tejnél, hiszen azt hőkezeléssel tartósítják, nincs is rá szükség. Ettől még kérdéses, hogy mennyire egészséges a bolti tej. De vajon jobb-e a házi?

Az egészséges táplálkozás keretében mindenhol ajánlják a házi élelmiszereket, mondván, hogy nem tartalmaznak adalékanyagokat (normális esetben), és nem ipari eljárás során, hanem hagyományos módszerekkel állítják elő. Mi a helyzet a tejjel? Ami bizonyos, hogy a házi tej íze más, s aki nem szokott ehhez hozzá, az gyakran nem szereti, és csalódás a számára, vagy nehezen iható a házi "bocinedű". Az is tény, hogy a házi tej jóval zsírosabb és hízlalóbb, tehát a nagy tejfogyasztóknak érdemes vele óvatosan bánniuk, ami a mennyiséget illeti.

Sok nézőpont szerint viszont mindegy, hogy házi, vagy sem, egészségtelen a tej így is - úgy is. Az állatvédők amellett is érvelnek, hogy a tejfogyasztással kizsákmányolják az állatot, sokszor pedig nagyon rossz körülmények között tartják - főleg a tejüzemek állatait, de sokszor az otthon gondozottakat is. Legtöbbjük egyáltalán nem legel, hanem egy helyhez kötve éli le az életét. Állítólag mindez befolyásolja a tej minőségét is: ilyen körülmények között az állat stresszessé válik, sokkal kevésbé egészséges, és a tejében nem lesznek megtalálhatóak az egyébként egészségesként reklámozott tápanyagok.

Mások állítják, hogy a tej igenis értékes összetevőket tartalmaz, energiát ad, mindeközben elég jó táplálékforrás, hisz sok fehérjét és kevés kalóriát, valamint szénhidrátot tartalmaz, s mindemellett igen laktató. Így akár még a diétába is beilleszthető. Nos, akkor hol az igazság?

Valójában önmagunkban. Érdemes arra odafigyelni, hogy a tejre miként reagál a szervezetünk, és ennek megfelelően döntsük el, hogy isszuk-e, vagy sem. Milyen szempontokat nézzünk meg? Például ezeket:
- Kívánjuk-e a tejet, vagy csak megszokásból fogyasztjuk? Mennyire hiányzik, ha egy-két hétig nem isszuk?
- Szeretjük-e a tejet önmagában, vagy csak kiegészítésként isszuk szívesen, pl. kávéhoz adva?
- Javul, vagy romlik tőle az emésztésünk?
- Tapasztalunk-e hasmenést, hasfájást, ha tejet fogyasztunk?

A kétkedőknek manapság már rengeteg alternatívája van. Azon túl, hogy a laktózérzékenyek laktózmentes tejet is fogyaszthatnak (amit egyébként az édeskés, finom íze miatt a nem tejallergiások is szívesen isznak), rengeteg növényi tejes alternatíva kapható az üzletekben. Rizs-, kókusz-, zab- és mandulatej - mindegyiket érdemes kipróbálni! Igaz, az áruk minimum a duplája a tehéntejhez képest, ezzel tehát számoljunk.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.