Menü

Mit mutatsz meg magadból? - a netes társkeresőkről

A mostani szüleink, nagyszüleink korában valamiféle ijesztő és rémisztő ciberfilmben lehetett csak ilyesmire gondolni, hogy a számítógépes "csodaeszközök" révén keresnek párt az emberek. Ellentétben ez manapság teljesen természetes, sőt a nem netes alapú ismerkedésekbe is jelentősen befurakodik ez a felület. Ha két ember megismeri, vagy még csak nézegeti egymást, máris lecsekkolják, mit lehet tudni a másikról, és sok esetben a facebook-on, vagy e-mailben folyik a kommunikáció a randevúk előtt, vagy közben.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy lehet-e az interneten párt találni, avagy sem. Többen állítják: zavaros az egész, sőt nehézkes, de tény az is, hogy rengeteg sikertörténet cáfol rá a kételkedőkre. Ha itt keresel társat, vagy beékelődik az ismerkedésedbe az internet, úgy rajtad is múlik a dolog kimenetele: fontos, hogy mit mutatsz meg önmagadból ebben az elektronika által leszűkített világban.

Először is kezdjük a fotókkal. Manapság már nem csak a nők jellemzője, hogy felturbózott és a lehető legelőnyösebbnek mutató képeket tesznek ki magukról. A törekvés persze teljesen érthető, hiszen ki szeretné rossz szögben feltüntetni magát? A jó marketing alapja a klassz fotó - tartják mindannyian. Ennek ellenére érdemes egy egészséges határt szabni, mert rengeteg internetről indított randevú sült már fel amiatt, mert a célszemély nem úgy nézett ki, mint a fényképeken. Nagyjából előnyösebb fotó még rendben van, de minőségében és tartalmában túlzó, sőt agyonfilterezett és photoshoppolt fotó már túlzás - mindezek után senki se csodálkozzon, ha a randevúpartnerének valami csoda folytán már öt perc múlva sürgős dolga akad a találkozást követően.

Miért említjük a tartalmat is? Mert sokan esnek e tekintetben is a maguk csapdájába, miszerint olyan dolgokat sugallnak a képekkel, csak hogy izgalmasabbnak tűnjenek, ami egyébként nem jellemző rájuk. Sokszor ezek a valótlanságok csak a kapcsolat későbbi szakaszában okoznak problémát, amikor már fájdalmasabb szembesülni vele. Tehát ne pózolj cuki kiscicákkal, ha allergiás vagy a macskaszőrre, ha pedig megosztod az ejtőernyős videókat, de egyébként súlyosan tériszonyos vagy, és még a repüléstől is rettegsz, legalább írd oda, hogy fantasztikus az egész, de te csak távolról csodálod őket. Kellemetlen lehet, ha a gyors egymásba habarodás után az újdonsült kedves repjeggyel lep meg - hisz látta az adatlapodon, hogy számodra ez vonzó (legalábbis távolról, csak ezt ő már nem tudja).

Fontos tehát, hogy mit mutatsz meg magadból, és mi az, amit sugallsz - lehet, hogy ebben az időszakban érdemes lehet körültekintőbben használnod a közösségi felületeket. Ettől függetlenül ez egy jó időszak lehet arra, hogy ennek kapcsán megtapasztald a VALÓDI önmagad. Nem azt, akit mások miatt mutatsz, hanem azt, ami valóban a szívedből, a személyiségedből fakad. Ezzel egyúttal elhagyhatod a teljességgel unalmas és milliószor olvasott adatlap sablonszövegeket is - ahol csodamód a világ 80%-a kerékpározni és tévét nézni szeret. Ha úgy érzed, futja belőled, légy bátran egyedi: azaz önmagad!

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?