Menü

Sétálj az egészségedért!

A séta egyszerű, nem kerül semmibe, és az egyik legkönnyebb mód, hogy aktívak maradjunk, fogyjunk, és egészségesebbek legyünk. Sajnos a séta mint edzésforma, alulértékelt. Pedig tudományos bizonyítékok is vannak arra, hogy segít: csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, például a cukorbetegségét, az asztmáét, az agyvérzését és néhány daganatféléét is.

Mielőtt sétálni indulunk: mindössze egy kényelmes pár cipőre van szükségünk. A lényeg tényleg csak annyi, hogy komfortos legyen. Viseljünk laza ruhát, hogy szabadon mozoghassunk, és inkább vékonyabb rétegeket válasszunk!

Induláskor: Lassan induljunk, és fokozatosan gyorsítsuk a sétánkat! Ahhoz, hogy a séta legtöbb előnyét ki tudjuk használni, a folyamatnak dinamikusnak, nagyjából közepes intenzitásúnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy ha megfelelő tempóban sétálunk, a pulzusunk megemelkedik, és izzadni kezdünk. Kezdésknek az a legjobb, ha körülbelül napi tízezer lépésnyit sétálunk. Egy átlagember naponta 3-4000 lépést tesz meg, tehát a tízezret elérni nem egy nagy ördöngösség. Az sem baj, ha az elején csak néhány percet sétálunk. Jó, ha intervallumokban dolgozunk: 10 percig közepes tempóban sétálunk, azután 10 percig lassabban, mint egy pihenőidőszakként használva ezt az időt. Kezdjük lassan a mozgást, és fokozatosan gyorsuljunk fel séta közben. A séta vége felé közeledve ugyanígy lassuljunk is. A végén, ha tehetjük, végezzünk nyújtógyakorlatokat!

Maradjunk motiváltak: A legkönnyebb mód, ha szokássá alakítjuk a sétát. Építsük be a napirendünkbe! Például: sétáljunk munkába menet vagy a boltba! Használjuk a lépcsőt a lift helyett! Mozogjunk egy barátunkkal! Jó ötlet, ha csatlakozunk, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor létrehozunk egy sétaklubot. Így új barátokra is szert tehetünk, és a motivációnk sem vész el. Vegyünk rá másokat is, hogy aktív életet éljenek!

Állítsunk fel célokat: 10 perc alatt körülbelül 1000 lépést teszünk meg. A lépésszámláló egy remek találmány, így „lépést tudunk tartani magunkkal”. Lemérhetjük a napi átlagos teljesítményünket, és utána emelhetjük az adagot.

Sétára fel!

Forrás: www.nhs.uk

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!