Menü

Hogyan ébredj reggel?

Vége a nyári szabadságoknak, valamint a szünetnek, az idő pedig hűvösödik - egyre nehezebb kikelni a puha és meleg ágyikóból. Mégis muszáj, de tehetünk azért, hogy energikusabban és jobb kedvűen induljon a napkezdés! Íme néhány ötlet, amivel könnyebben és szebben kezdhetjük a dolgos hétköznapokat.

A szundi gomb nem segít

Az ébredők legnagyobb része újra és újra lenyomja a vekkert - vagy még gyakrabban a telefon szundi gombját. Ezzel még nehezebben kelünk fel - tévedés, hogy ez bármit is segítene az ébredésben. Csak húzzuk azt, amit úgyis meg kell tennünk, ilyenkor pedig már lehetetlen nyugodtan pihenni, a rövid 5-10 perces elszundítások után valójában még álmosabbak leszünk.

Telefon vagy ébresztőóra? Nem mindegy!

Sokan használják a telefonjukat a reggeli ébredéshez, ami egyáltalán nem olyan jó ötlet, mint amilyen praktikusnak látszik. A mobilkészülék csak végszükség esetén legyen a hálószobában, és akkor is lenémítva, lehetőleg minél messzebb az alvóhelyünktől. Ugyanis ez az eszköz zavarhatja a nyugodt pihenést. Gondoljunk csak bele: rádióhullámok, mobilinternet, wifi és műholdak jeleit veheti egyszerre. Pontom összegért szerezhetünk be egy édes-kedves retro ébresztőórát, aminek a hangulata sokkal otthonosabb, mint a mobilkészüléké.

Jó környezet kell az alváshoz

Nem bonyolult képlet, hogy minél kipihentebbek vagyunk, annál könnyebb a reggeli ébredés. Így hát biztosítsunk magunknak megfelelő környezetet az éjszakai pihenéshez! Mindenképpen kényelmes matracon és párnán aludjunk, hiszen életünk szinte egyharmadát itt töltjük el, az ágyunkban. Segíthetnek a baldachinok, hangulatvilágítások, gyertyák az ellazuláshoz. Ha egy szobában vagyunk a számítógéppel, munkaterülettel, akkor mindenképp különítsük el azt legalább egy paravánnal az éjjel idejére.

Esti kézműves programok

Nagyban befolyásolja az éjszakai alvás és az ébredés minőségét, hogy milyen tevékenységeket végzünk este. A lefekvés előtti órában, vagy inkább több órában lehetőleg kerüljük a munkát, a számítógép, mobiltelefon- és tablethasználatot, valamint a tévénézést. Helyette válasszunk inkább valamilyen kreatív tevékenységet: rajzolás, kézműveskedés, varrás, kötés, horgolás, hímzés... Mind-mind olyan tevékenységek, amelyek ellazítanak, és így sokkal mélyebb és pihentetőbb alvásra lesz lehetőségünk.

Céltudatos reggelek

A felmérések szerint az emberek jelentős hányada úgy indítja a napot, hogy elolvassa az e-mailjeit, üzeneteit, és végigpörgeti a facebook üzenőfalat. Nem jó megoldás! Egyrészt a szemnek sem tesz jót a világító képernyő azonnal ébredés után, másrészt túl éles ellentétet jelent az internet beszippantó és figyelem-szétszóró világa a békés alváshoz képest, ez pedig ha nem is vagyunk tudatában, de igenis fárasztó. Arról nem is beszélve, hogy milyen értékes gondolatokat veszítünk így el. A napindítás kiváló időpont arra, hogy összeírjuk, mivel szeretnénk tölteni a napot, lejegyezzük az éjszakai álmainkat, vagy összeírjuk a céljainkat. A sikeres emberek fontos receptje, hogy kihasználják a reggeli kreativitást és tiszta gondolatokat, amelyekre még nem ültek rá a napi energiák és események.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.