Menü

A karikás szemek titkai

A szemek alatt megjelenő karikák rendszerint a késő estig tartó ébrenlét és a kevés alvás jelei. De van-e még más okuk is? Hogyan lehet őket eltüntetni?

Annak, hogy az arcunk kevéssé szőrös, számos előnye van, például kevesebb teret kapnak az élősködők. Könnyű így egymással kommunikálnunk, az érzelmeink közvetítése pofon egyszerű, de ebből adódóan azt sem nehéz megállapítani, ha fáradtak vagyunk. A szemünk alatt kialakuló sötét karikák jelenségének hivatalos elnevezése periorbitális hiperpigmentáció. Tudjuk, hogy a szemünk alatt lévő bőr kifejezetten vékony, ami így nagyon áttetsző. Emiatt a bőr alatt fekvő vérerek prominensebbek, így a bőr sötétebbnek tűnhet. A látszólagos sötétség mindössze annak a hatása, ahogyan a fény visszatükröződik az arc felszínéről. Tehát ha valakinek sötétebb színű a bőre a szeme alatt, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a periorbitális hiperpigmentáció nevű jelenséget figyelhetjük meg rajta, lehet, hogy csak a sima fény-árnyék játékkal van dolgunk.

Ezt könnyen tudjuk vizsgálni: ha a bőrt széthúzzuk, és a látszat rosszabbodik, tehát a bőr még sötétebb lesz, akkor ez az ereknek köszönhető. Ha jobb lesz a helyzet, tehát világosabb lesz a bőr, akkor csak a bőr lazaságával van probléma. A bőrgyógyászok színekkel is dolgozhatnak annak érdekében, hogy meghatározzák a szín okát. Így a kék, a rózsaszín és a lila árnyalataival azt tudják kimutatni, hogy az elszíneződés az erek miatt van; a barna színnel pedig azt tudják meghatározni, hogy extra melanin van a bőrben - ez az egyik legritkább oka a szem alatti sötét karikáknak. A legáltalánosabb magyarázat azonban az, hogy az életkor előrehaladtával mindannyian veszítünk a bőrünk alatt lévő zsírból, így a karikák sokkal hamarabb, gyakrabban és hosszabb időre jelennek meg, így fáradtabbaknak tűnünk.

Ezen kívül azonban számos oka lehet a periorbitális hiperpigmentációnak, például ha UV sugárzásnak vagyunk kitéve, illetve a stressz, az alkohol és a dohányzás is kiváltói, súlyosbítói lehetnek a jelenségnek. Ritkán előfordul, hogy reggel arra ébredünk, hogy a szemeink alatt táskák jelentek meg, ez véraláfutás következménye is lehet. A túl sós ételek szintén vezethetnek ehhez. Az allergiát is meg kell itt említenünk, hiszen ennek is lehet szerepe a jelenség létrejöttében.

A karikák eltüntetésére már egész piac alakult ki: fehérítőkrémek, kémiai hámlasztók, lézerterápia. Sebészi módja is van az eltüntetésnek, illetve körtefából is vontak már ki olyan anyagot, amellyel feltöltik az adott bőrterületet. Egy kutatásban már heti egyszer bőr alá adott szén-dioxid injekcióval is próbálkoztak majdnem két hónapon keresztül, a próbálkozást azonban csak mérsékelt siker kísérte. A C-vitamin alkalmazását is próbálták, illetve vannak módszerek, melyek lehet, hogy nem segítenek, de tüneti kezelésként alkalmazhatóak: napvédő krémek, UV-szűrő napszemüvegek. Amíg viszont nem áll rendelkezésünkre még több bizonyíték, az egyetlen végleges megoldás, ami marad, hogy szeretni kezdjük a karikáinkat.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.