Menü

Együnk zöldségeket egyszerűen, könnyedén!

Sokunk számára még felnőttként is gondot okoz a zöldségek rendszeres és tudatos fogyasztása, hiszen mennyivel csábítóbb egy illatos péksütemény, vagy egy szelet csokoládé. Nem kell elkészíteni, csak kifizetjük, kibontjuk és már miénk is a tiszta élvezet. A gyerekekről pedig még nem is szóltunk! Cikkünkben azonban bemutatunk néhány egyszerű tippet, amivel könnyebbé tehetjük a tudatos zöldségfogyasztást!

Általános tippek:

- Vásároljunk az évszaknak megfelelő friss zöldségeket! Olcsóbbak és valószínűleg ízletesebbek is.
- Vegyünk fagyasztott zöldségeket, ezeket könnyű gyorsan és egyszerűen elkészíteni!
- Váltogassuk a zöldségféléket!
-Próbáljuk ki a ropogós, nyers vagy párolt zöldségeket!

A legjobb tápérték érdekében:

- Válasszunk foszforban gazdag zöldségeket, például édesburgonyát, fehérbabot, paradicsomos termékeket, szójababot, spenótot, lencsét!
- A legtöbb ételt próbáljuk meg friss összetevőkből készíteni, ezzel csökkenthetjük a nátrium bevitelt. A legtöbb nátriumot az előrecsomagolt vagy feldolgozott ételekkel visszük be a szervezetünkbe.
- Vásároljunk olyan termékeket, amelyeken meg van jelölve, hogy csökkentett vagy alacsony nátrium-tartalmúak, illetve nem tartalmaznak hozzáadott sót.

Az ételek esetében:

- Tervezzük meg úgy az ebédeket, hogy a fő fogás a zöldség legyen, és azután találjunk ki valamit, amivel kiegészítjük!
- Próbáljuk ki, milyen salátát enni ebédre! A legjobb, ha kevés öntettel esszük.
- A vacsorák mindig tartalmazzanak egy kis zöld salátát!
- Daraboljunk zöldségeket a tésztára öntött szószba és a lasagnébe!
- Rendeljünk vega pizzát gombával, paprikával, hagymával!

Tegyük vonzóvá a zöldségeket!

- Sok zöldség jól néz ki egy kis mártással, szósszal, öntettel. Próbáljunk alacsony zsírtartalmú öntetet választani, és együnk mellé brokkolit, paprikát, zellerszárat, karfiolt!
- Színezzük ki a salátáinkat! A bébirépa, lilakáposzta, spenótlevelek mind segítségünkre vannak ebben. A szezonális zöldségek pedig a változatossághoz tesznek hozzá sokat.
- Díszítsük a tányérokat, tálakat zöldségszeletekkel!
- Tartsunk a hűtőben egy tálat a felaprított zöldségeknek!

Zöldségtippek gyerekeknek:

- Mutassunk jó példát gyermekeinknek, így például együnk zöldségeket a főételek mellé, és a nasink is foglaljon magában zöldséget!
- Hagyjuk, hogy ők döntsék el, milyen zöldségek kerüljenek a salátába!
- Életkoruktól függően segíthetnek bevásárolni
- Engedjük meg nekik, hogy a vásárlás során kiválasszanak egy új zöldséget, amit meg szeretnének kóstolni
- A gyerekek sokszor nem kedvelik, ha összekeverve kapják az ételeket, ezért próbáljuk meg a zöldségek tálalásánál, hogy külön-külön felaprózva adjuk nekik!

Biztonsági tippek:

- Mossuk meg a zöldségeket, mielőtt megesszük vagy elkészítjük őket! Tiszta, folyó víz alatt dörzsöljük át őket jó alaposan. Majd tiszta, száraz konyharuhával vagy papírtörlővel töröljük át.
- Tartsuk külön a zöldségeket a nyers húsoktól már a bevásárlás alatt is, de ugyanígy járjunk el az elkészítés és a tárolás során.

Forrás: choosemyplate.gov

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!