Menü

Időben kimutatható lesz az időskori demencia

A szakértők olyan technológiák kidolgozásán fáradoznak, amelyek segíthetnek az időskori elbutulás diagnózisának felállításában már azelőtt, hogy a páciens észlelni kezdené a tüneteket, például a memóriaromlást.

Az MRI gépek képesek az agy anatómiai elváltozásainak leképezésére, többek között az idegsejtek pusztulását és degenerálódását, melyek az Alzheimer-kór tünetei közé tartoznak. Létezik azonban egy új és nem invazív módszer, az ASL (Arterial Spin Labelling), amely az agy véráramlását tudja mérni. A fő artériákban "mágnesezik" a vért, és ennek segítségével követik az útját az agyba. Ezáltal a szakértők ma már képesek annak meghatározására, hogy az idegsejtek megkapják-e a megfelelő mennyiségű oxigént és cukrot, ami a túlélésükhöz szükséges.

A mért alacsony véráramlás (perfúzió) korai jele lehet valami rossznak. A University College London professzora, Xavier Golay a következőket nyilatkozta: „Az ASL 15 évnyi világkörüli kifejlesztése után módszerek és technikák tárháza állt rendelkezésre. Ez egy rémálom lehetett volna bárkinek, aki ezen a szakterületen kívánt dolgozni, mivel nem tudták hol kezdjék, vagy hogyan érjék el a legjobb eredményeket.” Egy Európai Uniós keretprogram támogatásából 2012. októberében egy konferenciát rendeztek Amszterdamban, ahol a résztvevő tagok szorosan együttműködve keresték és találták meg a perfúzió mérésének leghatékonyabb módját. Ebből 2015. januárjában egy publikáció is született, ami nem sokkal a megjelenése után a szakterület kutatóinak referenciájává vált. Golay professzor hozzátette, hogy ez az áttörés valóban megváltoztatta a szakmát, csodálatra méltó módon formálta újjá. Ennek segítségével az ASL-t úgy tudják használni a neurodegeneráció vizsgálatában, hogy az eredményeket össze is tudják hasonlítani.

A sikerhez vezető kulcs tulajdonképpen egy megbízható és összehasonlításra alkalmas módszer kidolgozása volt, mellyel a demenciára utaló tüneteket tudják kimutatni.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.