Menü

Új testrészünket fedezték fel!

Hihetetlenül hangzik, de a lueveni egyetem kórházának két sebésze egy teljesen új, eddig ismeretlen részét fedezte fel az emberi testnek! A felfedezett testrész pedig nem más, mint egy térdben lévő ínszalag, amelynek úgy tűnik, azon páciensek körében van szerepe, akik a főleg sportolók körében gyakori sérüléstől szenvednek, vagyis keresztszalag szakadástól.

A felfedezés úgy történt, hogy a szakorvosok elülső keresztszalag szakadás utáni rehabilitáció következtében fellépő szövődmények okait keresték, s eközben bukkantak rá. Közben rátaláltak egy 1879-ben íródott tanulmányra, amelyben egy feltehetőleg létező, de meg nem erősített ismeretlen, a térdben elhelyezkedő ínszalagról írnak. Úgy tűnik, a korai szerzőnek igaza lett, Dr. Claes és Dr. Bellemans ugyanis sikerrel járt, így lokalizálni tudták a szalagot. Az új testrész valószínűleg a páciensek 97%-ában van jelen.

Legutóbb 2013 júniusában fedeztek fel egy emberi testrészt, ami „csak” egy mikroszkopikus réteg az emberi szaruhártyában, mégis nagy áttörést hozott a sebészet számára, ugyanis egyszerűbbé és könnyebbé tette a sebészeti beavatkozásokat.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindent tudunk az emberi test anatómiájáról, amit csak tudni lehet és érdemes, hiszen évszázadok óta tanulmányozzuk azt. Ezek a felfedezések azonban ékes bizonyítékai annak, hogy mindig van mit és miről tanulni, hiszen talán sosem leszünk képesek teljesen megérteni a világot és apró összetevőinek működését. Láthatjuk, hogy egy apró információ is milyen sokat segíthet a betegnek és az orvosnak is.

Forrás: www.iflscience.com

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.