Menü

A legjobb okok, hogy többet mosolyogjunk

Lehet, hogy a mindennapi mosolygás nem óv meg minket az orvosoktól, de mindenképpen jobbá teszi a napjainkat, eléri, hogy mások még inkább bízzanak bennünk, és hosszabb élethez is vezethet.

Ha egy kávézóba belépünk, és egy mosolygós barista udvarias köszönéssel fogad, felveszi a rendelésünket, a mi arcunkon is akaratlanul megjelenik egy mosoly. Akár még az arcunkra is ragadhat, és másokat is mosolygásra késztethetünk. Például egy másik vendéget, aki viszonozza is a gesztusunkat. Szokás mondani, hogy a mosolygás ragadós – az agyunkban lévő tükör neuronok a viselkedés utánzásával válaszolnak a bejutó ingerre. Tudományos oka is van annak, hogy miért szeretünk mosolyogni: ez az apró viselkedésforma olyan ingerületátvivő anyagokat szabadít fel, mint például az endorfin, a dopamin és a szerotonin. Ezek mind jótékony hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Azért csak vegyünk számba néhány okot, hogy miért is érdemes nap nap után mosolyognunk:

- Bizalomépítés: Kutatások is bebizonyították, hogy egy őszinte mosoly fokozza a bizalomérzetet a fogadó félben. Minél erőteljesebb a mosolyunk – természetesen egészséges körülmények között -, annál többen fognak bízni bennünk. Ez a technika elengedhetetlenül szükséges az üzleti és egyéni sikerhez.

- Segítség a szívnek: A mosoly nemcsak a testnek ad nyugalmat, de segít a pulzus, a vérnyomás és a szívinfarktus kialakulási kockázatának csökkentésében is.

- Váljunk népszerűvé! A legtöbb ember nehezen közeledik egy olyan személy felé, aki folyamatosan a szemöldökét ráncolja, de természetesen vonzódik azokhoz, akiknek a mosoly az életük része. Mind meg akarjuk őket ismerni, megtudni az okát, hogy miért sugároznak boldogságot.

- Az optimizmus növelése: Akik gyakran mosolyognak, sokkal többször viselkednek pozitívan, és sokkal elégedettebbek az életükkel.

- A produktivitás növelése: A mosolygás segít a negatív gondolatok számának csökkentésében, ezzel növelve a termelőképességet. Kutatások során azt is igazolták, hogy néhány percnyi mosolygás és nevetés az embereket arra motiválja, hogy keményebben dolgozzanak, és a kreativitásukat is növeli.

- Legyünk fiatalabbak! A mosolygós emberek sokkal fiatalabbnak tűnnek. Ilyenkor sokkal vonzóbbak vagyunk mások szemében.

- Legyünk sikeresebbek! Mosolygás közben magabiztosságot sugárzunk. Az ilyen irányban végzett kutatások eredményei kimutatták, hogy azok, akik gyakran mosolyognak, több borravalót kapnak, többször kapnak fizetésemelést, hamarabb jutnak fel a ranglétrán összehasonlítva őket szemöldökráncoló, mogorva társaikkal.

- Legyünk a legjobb vezetők! A mosoly az egyik leghatékonyabb vezetői eszköz. Az alkalmazottak sokkal befogadóbbak azokkal a vezetőkkel szemben, akik mosolyognak – egy kérést mindig egy mosollyal kezdjünk és fejezzünk be!

- Stresszcsökkentés és hangulatjavítás: Az életben felhalmozódott túl sok stressz számtalan problémát okozhat – elhízást, asztmát, fejfájást, még korai halált is. A mosolygás csökkenti a stresszt, és minden betegség kialakulási kockázatát is, mely a stresszel összefüggésbe hozható. A mosoly javítja a hangulatunkat, így egyben a környezetünkét is, akik tanúi a mosolyáradatunknak.

- Immunrendszer-erősítő: Mosolyogjunk többet, hogy elriasszuk a megfázást, és egészségesek maradjunk!

- Fájdalomcsökkentő: A mosolyon keresztül felszabaduló ingerületátvivő anyagok felszabadítása egyfajta természetes fájdalomcsillapítóként működik.

- Éljünk hosszú életet! Vizsgálatokkal bebizonyított tény, hogy a gyakran mosolygó emberek 7 évvel tudják meghosszabbítani az életüket.

- Legyünk a boldogság aktivistái! Bármilyen helyzetben is találjuk magunkat, a mosolyunk javítja a hangulatunkat, és mindenki másét is, aki nyugtázza ezt a baráti gesztust. Hozzunk több örömet a világba, és köszöntsünk mindenkit egy mosollyal!

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.