Menü

Allergia vagy megfázás - hogyan döntsük el?

A közönséges megfázás és a szezonális allergia hasonló tüneteken osztoznak, így néha nehéz a kettőt egymástól megkülönböztetni, főleg a gyerekek esetében. De nézzük meg közelebbről! Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket, hogy eldönthessük, allergiás, vagy megfázásos tünetekről van-e szó.

1. Megváltozott-e az évszak, mióta a tüneteket észleljük?
Ha igen, akkor lehetséges, hogy allergiáról van szó. A szezonális allergia minden évben ugyanakkor érkezik, például ha ősszel a levelek hullani kezdenek vagy éppen tavasszal a virágzás kezdetekor. Allergia esetén, ha a gyermek belélegzi a gombaspórát vagy a növények pollenjét, tüsszögést, orrdugulást, orrfolyást észlelhetünk náluk. A megfázást azonban - melyet egy vírus okoz - az év bármely szakában bármilyen körülmények között megfigyelhetjük, mégis télen a leggyakoribb.

2. Gyorsan alakultak-e ki a tünetek?
Ha igen, talán allergiáról beszélhetünk. Ebben az esetben a tünetek hirtelen jelentkeznek, és sokáig elnyúlnak. Megfázás esetén a tünetek fokozatosan jelennek meg, és 7-10 napon belül el is múlnak. Az allergia esetében azonban - ha a gyermek folyamatosan ki van téve az allergéneknek - a tünetek hetekig vagy hónapokig is fennállnak.

3. Viszketnek-e, vizesnek tűnnek-e a szemek?
Ha igen, akkor allergia. Ha a kötőhártya gyulladásba kerül, sok gyermeknél megjelenik ez a tünet.

4. Jelentkezik-e láz?
Ha igen, akkor inkább megfázásról beszélünk. Az allergia tünetei között soha nem figyelhető meg lázas állapot.

5. Milyen az orrváladék?
Ha sárgás-zöldes szín figyelhető meg, akkor nagy valószínűséggel megfázásról beszélünk. Allergiásoknál rendszerint nincs ilyen tünet, a távozó orrváladék vékonynak tűnik, átlátszó színű és tiszta.

Ha úgy gondoljuk, hogy inkább allergiáról lehet szó, forduljunk szakorvoshoz! Számos dolog fordulhat elő a környezetben, ami allergiás tüneteket válthat ki, például állatok, dohányfüst, virágpor, házi por, ételek vagy gombák. Próbáljuk meghatározni, hogy mi lehet új a környezetben, aminek eddig nem voltunk kitéve kitéve. Ennek meghatározása és eltávolítása segít az allergia leküzdésében. Gyakran azonban az allergiateszt az egyetlen lehetőség, hogy fény derüljön az okra.

A vizsgálatot szakrendelőben végzik, és a meghatározás történhet vérből vagy a bőr alá fecskendezett allergének által kiváltott helyi válaszreakciók alapján. Ha az eredmény is alátámasztja, hogy a tünetek hátterében allergia áll, az orvos javasolni fogja, hogy próbáljuk meg csökkenteni az allergéneknek való kitettséget, használjunk vény nélkül kapható szereket, vagy ő maga fog receptre kapható gyógyszert felírni.

Ha gyermekünk panaszai meghűlésnek tűnnek, egyeztessünk az orvossal, mielőtt bármiféle gyógyszerrel kezelni kezdenénk. Ezek sokszor súlyos mellékhatásokkal járhatnak. Adhatunk neki például ibuprofént láz- és fájdalomcsillapítóként. A sós víz használata is segíthet az orrnyák eltávolításában. Ez utóbbi allergia esetén is javasolt.

Forrás: kidshealth.org

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.