Menü

Bevált tippek a nyári babaápoláshoz

Babád leégett a napon? Megcsípte a szúnyog? Kiszárította a víz a bőrét? Fejtörést okoz, hogy mivel kezeld azonnal, hogyan oldd meg a felmerülő problémákat otthon, lehetőleg gyógynövényekkel, vegyszerek nélkül, a legegyszerűbben? Íme szakértőnk négy leghasznosabb tippje!

1. Levendula horzsolásokra

A levendula antibakteriális hatása miatt segíti a horzsolások és a zúzódások gyógyulását, továbbá csökkenti a rovarcsípések fájdalmát. A legegyszerűbben úgy tudjuk kihasználni a hatását, ha a levendula illóolajat belecsepegtetjük a baba fürdővízébe. Fontos, hogy mindig terápiás minőségű illóolajat használjunk, ami valóban tartalmazza az értékes komponenseket.

2. A sokoldalú körömvirág

Ha szeretsz főzőcskézni, könnyen készíthetsz körömvirág-krémet a babádnak. A körömvirág a benne található flavonoidok, illóolaj, nyálkaanyag, karotinoid és E-vitamin miatt egyedülállóan jól használható:
- Sebgyógyításra, mert hámosító hatása van
- Rovarcsípésekre és enyhébb napégésre, illetve szoptatós anyukák mellbimbójára, mert gyulladáscsökkentő hatású is
- Újabban rákellenes kutatások is bizonyították már, hogy külsőleg a bőrrák gyógyításában segíthet.
Íme, egy könnyen elkészíthető recept, ami remekül használható a babáknál: http://herbarting.hu/szakertoi-cikkek/mivel-apold-a-babad-boret-nyaron

3. Paradicsom, a nyugtató

A nyár nagy kedvence, a paradicsom több problémán is segít egyszerre. Külsőleg remekül kihasználható a nyugtató, tisztító hatása. Kössük a baba csípésének helyére, és fedjük le gézzel. Így kevésbé fog fájni neki, a csípés is kitisztul, a gyulladás pedig lelohad. Használhatjuk még napégés kezelésére, mivel a benne lévő likopin és E-vitamin hidratálja és regenerálja a bőrt. A legegyszerűbb megoldás, ha paradicsompakolást készítünk: fogunk egy paradicsomot és aprítógépben pépesítjük. Majd felkenjük a bőrre és gézzel stabilizáljuk. Ha a babánk ezt már nem viseli jól, akkor csak kenjük át a bőrét egy félbevágott paradicsommal.

4. Kamilla, a régi segítő

Ki ne ismerné gyerekkorából a kamillát? Mindenkit nyüstölt az anyukája azzal, hogy igya meg a kamillateát és inhaláljon vele. Igaza volt! E gyógynövény tényleg remek hatású, és jól használható a babánál, mivel:
- gyulladáscsökkentő hatása miatt megnyugtatja a bőrt, például a pikkelysömör és az ekcéma gyulladt állapotában
- csökkenti a napozás miatti leégés, a rovarcsípések és a herpesz tüneteit
Legegyszerűbben úgy tudjuk alkalmazni, ha kamillás borogatást rakunk az érintett bőrfelületre. Először 2 dl forró vízben áztassunk ki lefedve 1 evőkanálnyi kamillát 20 percig, majd a főzetet hűtsük le, és borogatásként használjuk.

További érdekességek és információk a gyógynövényes babaápolásról: herbarting.hu

A szerzőről:
Szabó-Vida Zsófia: "Kertészmérnökként már régóta nagyon fontosnak tartom kihasználni mindazt a jót, amit a növények tudnak adni nekünk. 2005-ben végeztem a Kertészeti Egyetemen, gyógynövény-szakon. 2010-ben találtam meg a krémkészítés világát és lettem okleveles szappan- és kencekészítő mester. Célom az, hogy a gyógynövényekben rejlő hatalmas tudást kiaknázva készítsek bio minősítésű, kézzel készült natúrkozmetikumokat, és álmom, hogy a jövőben ezek alapját a saját magam által termesztett bio gyógynövények adják, addig pedig magyar, német és angol partnereim gondoskodnak a kiváló bio alapanyagokról."

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?