Menü

5 egyszerű módszer, hogy könnyebben menjen a tanulás

Közeledik egy újabb tanév, és ez sok család számára elhozza a rettegett H betűs szót: házi feladat. A te gyermekednek is nehézségei támadnak a kötelességei teljesítése során? Napi harcot jelent közted és a gyermeked között még az is, hogy egyáltalán nekiüljön megírni a házi feladatát? Ha a válaszod igen, jó, ha tudod, nem vagy egyedül. Viszont a helyzetnek sem kell örökre így maradnia. Az alábbiakban néhány egyszerű szokásról olvashattok, amelyeket a mindennapokba beépítve a gyermeked remekelni fog a tanév során.

1. Keljen fel és sétáljon egyet! Ha úgy érzed, hogy a gyermeked küszködik, miközben a házija felett ül, bátorítsd, hogy tartson egy 10-20 perces szünetet, és sétáljon egyet a szabadban, esetleg végezzen nyújtógyakorlatokat, és hagyja a gondolatait szabadon áramlani. Utána újult erővel mehet vissza a feladataihoz, készen arra, hogy küldetését teljesítse.

2. Tartson egy kis evésszünetet! Az egészséges ételek is szükségesek az agynak, hogy képes legyen befogadni és megőrizni az információt. Adjunk gyermekünknek például fekete áfonyát! A tápanyagban gazdag ételek és italok segítenek az agynak feltöltődni.

3. A háttérben barokk stílusú zene szóljon! Míg gyermeked a házi feladatát írja, a zene megengedi a testnek, hogy ellazuljon, az agynak pedig lehetőséget ad, hogy teljes kapacitását kihasználhassa. Így a tanulási és a memorizálási folyamat magasabb szinten mehet végbe. A barokk stílusú zenében percenként 50 és 80 közötti ütésszám történik, ami az agy számára a legjobb fókuszáló és koncentráló képességet teszi lehetővé. A zene általánosságban véve is jótékony, hiszen csökkenti a vérnyomást, javítja a keringést, növeli a véráramlást és segíti a tanulási folyamatokat.

4. Éjszaka aludjon a lehető legjobban! Az agynak szüksége van az alvásra, hogy pihenjen. Tudományos közlemények szerint az alvás elősegíti, hogy az agyban olyan változások menjenek végbe, amelyek a memóriajavításban játszanak szerepet. Tehát, ha éjszaka jól alszunk, akkor az emlékezőképességet igénylő feladatokat gyorsabban, kevesebb stressz és idegeskedés nélkül fogjuk tudni végrehajtani. Az alvás csökkenti a stresszt, és segít abban, hogy kevésbé érzelmesen és kritikusan gondolkodjunk.

5. Állítsunk fel egy rendszert! Főleg a fiatalabb gyerekek profitálnak a mindennapi rutinból. Ha kijelöljük az időpontot, amikor gyermekünknek a házi feladatát kell megírnia vagy tanulnia, kevesebb ellenállással fogunk találkozni. Az otthonunkban próbáljunk egy szépen berendezett, jól megvilágított helyet kialakítani a házi feladat elvégzésére, így gyermekünk tudni fogja, hol tartsa a könyveit, papírjait, ceruzáit és a tanuláshoz szükséges egyéb felszereléseit. Így egy teljesen elkülönített helye lesz tanulási célokra, amely egy jelet fog számára adni, és a tanulás fontos szereppel bír majd. Ha a tanuláshoz pozitív környezetet tudunk teremteni, akkor ez egyfajta hajtóerőként is fog rá hatni.

Minél hamarabb felállítjuk ezeket a szokásokat, gyermekünk annál hamarabb fog egészséges kapcsolatot kialakítani házi feladataival. Mindig emlékezzünk arra, hogy a kisgyermekeknek különösen fontos, hogy milyen példát mutatunk nekik, így ha azt a benyomást kapják, hogy a tanulás jó, ösztönző helyzet, nagyobb valószínűséggel fogják megragadni a lehetőséget, hogy egész életre szóló egészséges tanulási szokásokat alakítsanak ki maguknak.

Forrás: www.huffingtonpost.com
Fotó: sxc.hu

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?