Menü

Egy nagyon egyszerű módszer, amivel megállíthatjuk az egész napos ülés káros hatásainak kialakulását!

Mindenki tisztában van azzal a ténnyel, hogy egész nap egy helyben ülni egészségtelen. Egyes tanulmányok szerint ez olyan rossz a testnek, hogy a szokásos mindennapi edzés sem elég ahhoz, hogy ellensúlyozni tudja az ülés okozta károkat a testben. Mit tehet az ember, ha irodában dolgozik?

A helyzet lehet, hogy egyszerűbben megoldható, mint gondolnánk. Még egy olyan méretű asztal sem szükséges hozzá, amely mellett kényelmes állva dolgozni. Helyette inkább próbáljunk meg a napunk minden órájába beiktatni néhány percet, amikor felállunk, és megyünk két kört az irodában vagy a környékén. A séta a legjobb, mivel ez jóval több kalóriát éget el, mintha csak szimplán felállunk az asztal mellől. De ha csak felállunk, és nyújtunk egy kicsit, már az is jobb, mint lusta módon inkább ülve maradni. Ha napi 8 órában ülőmunkát végzünk, a pihentető séta mindössze 16 percünket veszi el a munkaidőből. Tehát mindössze annyi kell, hogy a hosszú ülőperiódusokat szakítsuk meg egy kevés mozgással! Igaz, hogy egy kis járkálással több kalóriát égetünk el, mint egy egyszeri felállással, de egy tanulmány szerint már ez is 9-cel több kalóriát éget el, mintha ülve maradunk. Nem hangzik túl soknak, de ez a kis mozzanat is napi 80, heti 400, vagy mondhatjuk úgy, hogy havi 1600 kalória elégetését jelenti, ha csak napi 8 órát és heti 5 napot dolgozunk. Ez szép és jó, de egy nemrégiben megjelent folyóirat cikk szerint azok, akik járkálással töltik az óránkénti néhány perc szünetet, háromszor annyi kalóriát égetnek el, mint azok, akik csak felállnak. Ez az adat arra az esetre is vonatkozik, ha csak nagyon könnyű tempóban sétálgatunk.

Egy 2015 júniusában megjelent tanulmány azonban azt javasolja, hogy legalább napi 2 órát töltsünk a székünkön kívül, hogy biztosan megakadályozzuk a szív- és anyagcsere betegségek kialakulását. Ebben az esetben is azt tanácsolják a kutatók, hogy akár állással, akár járkálással, a lényeg, hogy töltsük mással ezt a rövid időt.

Tehát az útravaló a következő: Mozogjunk, amennyit csak tudunk, még akkor is, ha a munkánk egész napos ülésre kényszerít minket! Álljunk fel, sétáljunk, ugráljunk, találjunk ki bármit! A lényeg, hogy szakítsuk meg az egy helyben állomásozó napi rutinunkat valami más mozgásformával! A testünk meg fogja köszönni!

Forrás: www.businessinsider.com
Fotó: sxc.hu

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.