Menü

Pihenéssel a hosszú életért

"A lustaság fél egészség" - ismerjük a mondást, s bizony van igazságtartalma. Így, szó szerint. Ugyanis a lustálkodás csak félig elégséges az egészséghez, más összetevők is szükségesek hozzá, másrészt nyilvánvalóan csak mértékkel érvényes. Az azonban tény, hogy a túlhajszoltsággal éveket vehetünk el az életünkből.

A civilizált ember jellemzője, hogy örökké versenyzik az idővel, és vég nélkül különböző célokat kerget. Mindig egyre magasabbra akar jutni - még azelőtt, hogy kiélvezte volna azt, amit már eddig elért. Csakhogy a folyamatos növekedés és gyarapodás nehezen tartható (maximum a testsúlyban lehetséges, ami kisebb öröm...), ráadásul fárasztó is a hajszoló életmód.

A hosszú távon is sikeres emberek jellemzője az, amit a csodálóik kevésé ismernek velük kapcsolatban, hogy képesek a pihenésre, és a célorientált életstílus mellett teret engednek a rekreáló időtöltéseknek is. Természetesen enélkül is lehet kiemelkedő eredményeket elérni, ami csak rövid távon célravezető, idővel azonban megbosszulja magát.

Ne legyen hát lelkiismeret-furdalásunk, és mondjuk ki bátran, ha pihenésre, feltöltődésre van szükségünk, valamint tegyünk is érte! Nincs könnyű dolgunk, a látszólag tökéletességre törekvő társadalom elvárásai ugyanis egyre magasabbak. Ne engedjük magunkat "bedarálni", és ne feledjük: nem azzal érünk el eredményt, ha nem szentelünk időt a pihenésre, hiszen így hamar "lemerülnek az akkumulátoraink".

Azt viszont érdemes tudatosítani, hogy a képernyővel töltött idő nem valódi pihenés: a szem, az agy számára igencsak fárasztó és dolgos tevékenység, ha tévét nézünk, vagy a számítógépet, okostelefont, tabletet bújjuk. Ha tartalmas kikapcsolódásra vágyunk, akkor aludjunk, olvassunk az ágyban, igyunk meg egy finom teát, meditáljunk, vegyünk forró fürdőt, vagy kényeztessük magunkat masszázzsal. Ami látszólag lustálkodásnak tűnik, az valójában olyan a szervezetünk számára, mintha töltőre raknánk a telefont.

Természetesen az sem mindegy, hogy a pihenésen túli időben hogy bánunk a testünkkel: a helytelen táplálkozás, a mozgás- és ingerszegény életmód, az alacsony folyadékbevitel, a káros szenvedélyek és függőségek, a stressz, a szorongás mind olyan tényezők, amelyek a meglévő energiát sokkal hamarabb fogyasztják el, és a hosszú távú negatív hatásuk elkerülhetetlen.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.