Menü

Egyre veszélyesebb a nap

Ma már nem lehet elmenni a jelenség mellett, amelyet mindenki a bőrén érez, sokan mégsem tesznek ellene semmit. Az utóbbi időben a bőrrákos esetek száma nagymértékben emelkedett hazánkban. A bőr daganatos megbetegedéséért pedig elsősorban a káros UV-sugárzás a felelős, azaz a bőr leégése.

Tegyük mindjárt hozzá, leégni talán sosem volt olyan könnyű, mint manapság. A napfény pozitív hatásait órákig lehet sorolni, ugyanakkor a sugárzás a meleg évszakokban, a nap jelentős részében annyira intenzív, hogy az rengeteg embert ér felkészületlenül. Sokan ugyanúgy kifekszenek napozni, mint korábban, nem védik testüket és ezáltal gyakran égnek le. Ők sokat kockáztatnak. Azok között, akik így cselekszenek, magasabb a nagyon veszélyes melanóma és a többi daganat-típus kialakulásának kockázata.


Felelőtlenül napozunk?

Pedig nem bonyolult. Amit érdemes megjegyezni, a veszélyeztetett időszakokban lehetőleg ne töltsünk sok időt napon. Ha mégis a szabadban kell lennünk, védjük magunkat ruházattal, sapkával, a nem fedett részeket pedig magas faktorszámú naptejjel, krémmel. A gyerekekre fokozottan figyeljünk, nyáron inkább a reggeli és a késő délutáni időszakokat válasszuk a szabadtéri játékra, sétára, vagy akár a strandolásra.

A leégés, piros testfelület tehát semmiképpen sem ajánlatos, de emellett is folyamatosan figyeljük bőrünket, nem tapasztalunk-e szokatlan dolgot, elváltozást. Ha kell, vizsgáltassuk meg magunkat bőrgyógyásszal.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.