Menü

Természet-adta nyugtatók

A nyugtatókat manapság az "elgyógyszeresedett" világban ritkán használják úgy, ahogy kellene. Ezek használata, átlagos esetben legalábbis csupán időszakos kellene, hogy legyen. De sajnos jobb üzlet, ha a fogyasztó rászokik az adott szerre. Tapasztalhatja is, hogy ha nem változtat valamit az életén (lélekben, életmódban, társas kapcsolatokban, stb.), akkor egyre több és több kell belőle. Szerencsére létezik más út is, de ami érdekesség: a táplálkozásunk is segíthet bennünket, hogy könnyebben küzdjünk meg a negatív érzelmekkel, a stresszel, a nyugtalansággal, a félelemmel, a haraggal. Mit együnk hát, és mit igyunk, hogy nyugodtabbak legyünk?

A méregtelenítő ételek és italok nem csupán a szervezetünket tisztítják meg a mérgektől, hanem a gondolatainkat is. Ha mérgesek, haragosak vagyunk, akkor a szervezetünkben is méreganyagok szabadulnak fel, ha pedig méregtelenítünk, akkor ez a gondolkodásunkra, az érzéseinkre is visszahat. A retek például kiváló méregtelenítő étel. Régen sokszor mondták úgy, ha valaki mérges volt, hogy "epés". Mára ebből annyi maradt, hogy ha valaki szúrkáló, bántó, odavágó mondatokat mond, akkor úgy említjük: "epés megjegyzéseket tesz". Nos, az ételek, amik az epeműködést segítik, csökkentik a haragot is! Aki könnyen mérges lesz, hamar "felhúzza magát", annak ajánlott retket fogyasztania, ez egyébként a máj működését is elősegíti.
Érdekesség, hogy a retket nem csak nyersen, szendvicsben érdemes fogyasztani, hanem reteklét is ihatunk méregtelenítő italként, ami feketeretekből készül.

A búzacsíra energetizáló hatását sokan ismerik, azt már kevésbé, hogy az idegrendszerre is kitűnő hatással van. Nem csak energetizál, hanem az agy működését is segíti. Hatásos lehet tehát akkor, amikor úgy érezzük, valamin nem tudunk túllépni, és mindig ugyanoda térünk vissza. A búzacsíra frissessége új gondolatokat kölcsönözhet nekünk, és új életet lehel belénk.

A teák közül szintén több nyugtató hatású, hangulatjavító is létezik. A pipacs szirmából készült tea kiváló idegnyugtató. A szirmokat frissen, vagy gondos szárítást követően is felhasználhatjuk langyos vízben áztatva. Akár a napközbeni aggodalom, stressz csökkentésében, akár az esti elalvásban is segít.

Depresszió, magas fokú lehangoltság esetén segít a vörös here teája. Ezt a növényt sokan lóhereként ismerik. Azt szedjük, amely rózsaszín-bíborszínű virágot terem. Hangulatjavító, erősítő hatása mellett a hormonváltozás miatt fellépő hangulatingadozásokkal is segít megküzdeni.

Az orbáncfűt a nyugati országokban nagyon sok esetben orvos javasolja idenyugtató, depresszióellenes és stresszoldó, alvást segítő hatása révén. Sajnos kis hazánkban ez egyelőre nem jellemző, de bátran vegyük át a példájukat, és jó szívvel fogyasszunk orbáncfűteát.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.