Menü

Programajánló: Európa-nap futással és szórakozással

Rúzsa Magdi koncert, 12 év – 12 km futás, EU-s információk, a Rutkai Bori Banda előadása, az Ivan and the Parazol és a Mary Popkids zenekarok fellépése, valamint változatos gyermek- és szabadidős műsorok, játszóházak – többek között ezekkel a programokkal vár mindenkit május 8-án, vasárnap reggel tíztől este kilencig az Európa-nap a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

Május 8-án nagyszabású fesztivállal ünnepeljük az Európa-napot és Magyarország uniós csatlakozásának 12. évfordulóját. A nap nyitásaként Budapest egyik legzöldebb sportkomplexumából, a Margitszigeti Atlétikai Centrumból startol az immár hagyománnyá vált futóverseny, amely a főváros uniós forrásból megújult létesítményeit érinti, 12 kilométeres távja pedig 12 éves uniós tagságunkat szimbolizálja. A mezőny többek között a Vígszínház, a Berzsenyi Dániel Gimnázium, az Óbudai Múzeum, a Császár-Komjádi Sportuszoda, illetve a Lukács Gyógyfürdő mellett halad el.

A nap folyamán mindenki talál a korosztályának és érdeklődésének megfelelő programot. A gyerekeket a Rutkai Bori Banda koncertje, ugrálóvár, többféle játszóház, a MókaTér, illetve a Papírszínház előadása, valamint Kovácsovics Fruzsina fellépése várja. A fiatalok a Mary Popkids, az Ivan and the Parazol, és a Jónás Vera Experiment koncertjét élvezhetik. Az Európa-napot Rúzsa Magdi fellépése zárja.

A koncertek, programok és színházi előadások között érdemes felkeresni az európai uniós szervezetek sátrait, amelyek az EU-t érintő, változatos témákkal, kvízekkel és különféle játékokkal várják az érdeklődőket. Kiemelt szerepet kap a munkavállalás: a karrierambulancia szakértői tanácsokat adnak önéletrajzírással vagy a munkaerőpiacra való visszatéréssel kapcsolatban, az uniós szervezetek információt nyújtanak külföldi munkavállalásról, ösztöndíj-lehetőségekről és önkénteskedésről, valamint olyan alternatív foglalkoztatási lehetőségeket is bemutatnak, amelyek Magyarországon még kevéssé elterjedtek. Több helyszínen foglalkoznak majd a környezetvédelemmel, a digitális korral és digitális oktatással, az esélyegyenlőséggel és a diszkrimináció elleni küzdelemmel.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezi, együttműködésben a Miniszterelnökséggel és a Fővárosi Önkormányzattal.

Minden program ingyenes.

Az Európa-napi fesztivál Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/1531064390534838/

A 12 év – 12 km futás Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/1705925199665888/

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?