Menü

Hogyan óvjuk a gyerekeket a káros napsugárzástól?

Itt a tavasz és a nyár, végre többet süt a nap! Igen ám, de ezzel együtt sok szülő aggódni kezd: hogyan védje meg gyermeke bőrét a káros napsugárzástól? Persze a legjobb, ha az nem is éri közvetlenül a bőrét, mondják sokan. Dehát nem tarthatjuk őket burokban, hiszen az egészséges gyermeknek ilyenkor kezdődnek a legszebb napok, amikor végre hancúrozni lehet a szabad levegőn.

A naptej természetesen a kézenfekvő megoldás, de amiért sokan hezitálnak, az a naptejek összetevő listája. Mint tudjuk, a bőrünk nagyon érzékeny "felvevő rendszer". Erőebb hatással van a szervezetünkre az, ami a bőrünkön keresztül jut be, mint amit megeszünk! Miért? Mert a belső szervrendszerünk fel van készülve arra, hogy az esetleges káros anyagokat kiszűrje, a bőrünkön át viszont ez már nincs meg.

De milyen anyagokat is tartalmaznak a naptejek, amiket "nem kedvelünk"? Főleg mesterséges illatanyagokat, amelyek a legtöbb ismert márka esetén ismeretlen eredetűek, és károsságukat nemigen lehet pontosan felmérni. Valamint tartósítószereket és egyéb olyan kémiai összetevőket, amik irritálhatják a bőrt, allergén hatást válthatnak ki, vagy hosszú távon felboríthatják annak kémiai egyensúlyát. Ez esetben pontosan nem is érzékeljük, hogy mitől vannak bőrproblémáink.

Sokakat megnyugtat, ha egy-egy vezető márka termékeit használja, pedig ez önmagában - sajnálatos módon - semmire sem garancia. Mielőtt a gyermekünk bőrére kenjük ezeket a termékeket, olvassuk el és tanulmányozzuk az összetevőlistát! Az interneten már könnyen kideríthetjük mindegyik anyagról, hogy az pontosan micsoda, mennyire természetes, és káros-e, avagy sem, továbbá van-e potenciális bőrirritáló hatása.

Keresgélhetünk olyan termékcsaládokban is, akik eleve biokozmetikumokkal foglalkoznak, pl. a Biola és a Monsa is árul napvédelemre alkalmas termékeket. Az is jó megoldás, ha házilag állítunk össze erre alkalmas kencéket, ehhez sok receptet találhatunk. Viszont bánjunk ezekkel óvatosan, és teszteljük saját magunkon. Javasolják például a kakaóvajat napvédelemként, de az érzékeny, fehér, napfényhez nem szokott bőrnek önmagában ez nem biztos, hogy elegendő.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?