Zab: nem ördögtől való
- Dátum: 2016.04.10., 16:25
- elhízás, glutén, koleszterin, növény, rost, táplálkozás, vérnyomás, zab, zabkása, zabpehely
A zabról nem is oly rég a legtöbb embernek a takarmány jutott először eszébe, mára ez megváltozott, de még mindig sokan vannak olyanok, akik nem tudják elképzelni, hogy zabot egyenek. Pedig...
Pedig bizony: a zabfogyasztásnak rengeteg előnye létezik, ráadásul a közgondolkodással ellentétben egyáltalán nem egy íztelen, se színe, se szaga ételről van szó. A zabból ugyanis hihetetlenül sok kreatív menü készíthető, jó eséllyel éppen olyan is, amik Önnek, az ön ízlésének a legjobban megfelel.
A zabot Magyarországon mindig is elsősorban takarmánynövényként termesztették, a régi időkben ugyan készítettek belőle kenyeret, de ez nem volt meghatározó. A reggelizőasztalokon való felbukkanása az angolszász kultúrának köszönhető, ott terjedt el először ez a szokás.
De mi a jó benne? A zab nem tartalmaz glutént (de az arra érzékenyek ezt ellenőrizzék csomagoláson, mert könnyen előfordulhatnak szennyeződések, csak olyan terméket fogyasszanak, amelyek feltűntetik a belső gluténmentes mivoltát!), tartalmaz ugyanakkor jelentős mennyiségben rostot, ezáltal jó eséllyel csökkentheti a rossz koleszterin szintjét. Ez mindjárt jó hír a szívnek, valamint az ereknek, a rendszeres fogyasztás a koleszterinszint mellett a vérnyomást is remekül, eredményesen szabályozhatja.
Amellett, hogy több fontos tápanyag forrása, a zab az elhízás megelőzésében is segíthet. Növeli a teltségérzetet, segíti az emésztést. Ha már emésztés, kimutatták, hogy a rost gazdag étrendet folytatók körében kisebb eséllyel alakult ki bélrendszerrel kapcsolatos daganatos megbetegedés.
Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik
Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.
Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai
30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.
Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért
Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.
Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel
A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!
A kígyóuborka meglepő hatásai
A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.