Menü

Gyümölcslé? Csak módjával…

A gyümölcslevek az egészség szimbólumaként szerepelnek a köztudatban. Mindez nem meglepő, hisz logikusan hangzik: ha a gyümölcsöt egészséges enni, akkor a gyümölcslevet egészséges meginni! Nos, ez nem minden esetben igaz, legalábbis jó tudni, hogy milyen formában érdemes gyümölcsleveket fogyasztani.

A boltokban kapható gyümölcslevekkel érdemes körültekintően bánni. A nagyobb részük cukrot, mesterséges adalékanyagokat, színezőket tartalmaz. Ha már ilyet vásárolunk, akkor forduljunk a 100%-os, „valódi” gyümölcslevekhez, és inkább takarékosan, vízzel hígítva fogyasszuk azokat. Viszont két dologról ekkor se feledkezzünk meg!

Az egyik, hogy a 100%-os gyümölcslé nem azt jelenti, hogy pl. a narancsot facsarták ki, és az egész doboznyi gyümölcslé ily módon készült. (Nem véletlen tehát, ha jelentős különbséget érzünk – mind ízben, mind árban a bárokban kapható frissen facsart narancslé, valamint a 100%-os narancslé dobozos üdítő között.) A dobozos bolt gyümölcslevek gyümölcssűrítményből készülnek, azok kerülnek visszahígításra. Azt már mindenki tesztelje le maga, hogy milyen színe van az otthon facsart narancslének, és a bolti narancslének.

A másik pedig a kalória- és természetes cukortartalom. Hiába egészségesek a gyümölcsök, mindazonáltal jelentős mennyiségű természetes gyümölcscukrot tartalmaznak, így a gyümölcslevekben igen sok a kalória. Amennyiben fogyni szeretnénk, vagy csak tartani a súlyunkat, esetleg vigyázni a gyermekeink vonalaira is, akkor csak módjával ajánlott a gyümölcsitalok fogyasztása. Hiszen ez esetben az étkezésen túl is rengeteg kalória jut a szervezetünkbe – amit a legtöbben elfelejtenek hozzágondolni a napi fogyasztásukhoz. Sok esetben a fentiek okán az ivási szokásaink jelentősen hozzájárulnak az elhízáshoz.

Inkább tízóraiként, uzsonnaként javasolt a gyümölcslevek fogyasztása, és ez esetben is jobban járunk, ha önmagunk készítjük el a gyümölcsitalunkat valódi, friss gyümölcsökből.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.