Menü

Interjú a tíz éves légtornász világbajnokkal

Bátor, döbbenetesen hajlékony, gyönyörű és ügyes... Nem véletlenül lett világbajnok a mindössze tíz éves Kocsaslijszki Panna a nemrégiben megrendezett légtornász VB-n. A versenyt méltó helyszínen, a Fővárosi Nagycirkuszban rendezték meg, a junior mezőny egyéni karika versenyszámában indult a székesfehérvári kislány, és mindenkit lenyűgözött.

Hozzáillő volt a fején viselt diadém, valóban ő volt a verseny egyik királynője, ahogy azt az eredménye is tükrözi. Panna a Jégvarázs zenéjére mutatta be gyakorlatát, és bőven lekörözte a meséből ismert Elza hercegnő kecsességét. Most magazinunknak is interjút adott, hogy jobban megismerhessük az ifjú tehetséget, akinek a neve biztos, hogy el fog még hangzani néhányszor a dobogón.

Hajráegészség.hu: Mikor kezdtél el tornázni?

Kocsaslijszki Panna: 5 évesen úsztam és balettoztam, 8 évesen kezdtem a légtornát és a rúdfittnesst.

Mindig a gyűrű volt a kedvenced?

- Mindig az a kedvencem,amit éppen csinálok :) Most rúdfittness versenyre készülök, ilyenkor csak ez van. Járok dart’s-ozni is, A tavalyi diákolimpián bronzérmes lettem. Oda sem tudok most menni, nagyon hiányzik.

Mennyit edzel egy héten, és hogy jut emellett energiád a tanulásra?

- Minden nap járok edzésre, ez napi 1-2 órát jelent, de nem mindig edzek: van, hogy csak nézelődök, beszélgetek, pizzázunk :) Vasárnap viszont nincs edzés! A suli iskolaotthonos, nem viszünk haza könyvet, házifeladatot, így otthon nem kell tanulni. Hétvégére hazavisszük az egész iskolatáskát és átnézzük a tananyagot, gyakorolunk kicsit.

Mikor derült ki, hogy ennyire hajlékony vagy?

- Már pici koromban hajtogattam magam, így szeretek mesét nézni :)

Izgultál a versenyen? Minden jel szerint nincs tériszonyod és lámpalázad...?

- Nagyon izgultam, és meg is bántam közben, hogy bevállaltam. Volt egy szülői megbeszélés az edzésen, és azt mondta az edzőm, valamint anyuék, hogy én döntsem el, hogy szeretnék-e indulni, miután megbeszéltük, hogy ez mivel jár, és milyen lesz a VB. Anyu azt is mondta, hogy nyugodtan aludjak rá, nem kell azonnal dönteni. Másnap elmentem a suliba, és eldicsekedtem a barátnőimnek,hogy világbajnokságra megyek... hát így vállaltam be.

A verseny napján sokat kellett várni, amíg én következtem, 9:30-16:00-ig. Amikor megtudtam, hogy a karika versenyszámot a szünet után én kezdem, akkor kiborultam és nagyon sírtam. Volt egy rossz kezdésem az országos versenyen, ugyanígy elsőként. Akkor sulis rendezvényről estem be a színpadra, ezért mumus nekem a kezdés. Vagyis már nem (remélem), mert elsőként első lettem :)

Hogyan képzeled el a jövődet, a sportolásból szeretnél majd élni?

- Nem tudom, lehet. Szeretek kicsiket tanítani :)

Van példaképed?

- Halasi Márkot láttam a karikán és hihetetlen jól csinálta, tőle szeretnék tanulni. Más művészt még nem is láttam színpadon. (Halasi Márk a Cirque du Soleil Varekai műsorának főszereplője, valamint a légtorna minden ágának szakmai szakértője; a világbajnokságon zsűritagként vett részt - a szerk.)

Jár-e valamilyen lemondással számodra a versenyzés és az edzés, vagy számodra ez ad boldogságot és motivációt?

- Amikor versenyre készülök, az mindig izgulós, amíg nem áll össze a koreográfia. Amikor már megmutathatom másoknak, az nagyon jó.

Köszönjük az interjút az ifjú és tehetséges versenyzőnek, további sok sikert kívánunk neki a továbbiakban is!

Fotók: Mernyó Ferenc

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.