Menü

Könyvajánló lányoknak

Tény és való, hogy a legtöbb fiatalt nehéz olvasásra bírni, de a szülő is bajban van vele, hogy milyen olvasnivalót ajánljon a lányának? Unalmas nem lehet, mert akkor nem érdekli őt, de azért jó lenne, ha értelme, tanulsága is lenne… Szerencsére sok ilyen mű született már a világirodalomban, most ebből ajánlunk egy csokorra valót.

Michael Ende: Momo

Legalább annyira szerethető, tanulságos és beszédes, mint A kis herceg, de ezúttal egy árva kisvárosi lány van a főszerepben. Noha a kis kócos jószág hontalan, cseppet sem arra vágyik, hogy bárki befogadja. Jó neki úgy, ahogy van, egy régi műemlék romjainál. Bár egy szót sem szól, a jelenléte mégis mindig mindent megváltoztat. Így alakulnak ki barátságok, békülnek ki ellenségek, és születnek feledhetetlen játékok. Momo egyértelműen tud valamit erről a világról – sőt azon túlról, és mindezt szavak nélkül képes közvetíteni.

Eleanor H. Porter: Az élet játéka; Az öröm játéka örök

Mindkét kötet árasztja magából a kedves, szerethető optimizmust, sőt tanít is rá. Polyanna, ez a kedves kislány cseppet sem könnyű sorsú, mégis tud valamit, amit mások a környezetében nem: meglátni az élet napos oldalát, méghozzá mindenben. Elkezd játszani egy játékot, melynek során történjék is bármi, abban meglátja a jót. Ahogy az lenni szokott, először furcsának tartják, aztán menthetetlenül megszeretik a kis jövevényt, aki meglágyítja még a kőszíveket is az átható életszeretetével. S noha Polyanna a második kötetre felnő, a mosoly nem tűnik el az életéből.

Lucy-Maud Montgomery: Anne-sorozat

Elég ahhoz elolvasni a nyolc részből álló, de egyenként is helytálló és kedves történetekből csak egyet, hogy a főszereplő, Anne varázsa magával ragadjon minket. A tematika az előzőekben ajánlottakhoz hasonlatos: Anne árva, de egy „véletlennek” köszönhetően otthonra lel egy testvérpárnál egy kanadai sziget kisvárosában. Noha mindig belekeveredik valamilyen kalamajkába, vörös hajú és szeplős, mégis nagyon intelligens, a fantáziája pedig magával ragadó, amivel még azok szívébe is belopja magát, akik kissé bogarasnak tartják. Anne viselkedése példaértékű, na de nem amolyan jókislányos módon, hanem épp azért, mert „közülünk való”- sohasem hiányzik belőle a szív, az érzelmek, az örömre hangoló fantáziák. Anne kis világa bárkit magával ragad, így kiváló, de mégis elgondolkodtató és tanulságos kikapcsolódást nyújt.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?