Menü

Méregtelenítés? Minek?

A különböző méregtelenítő kúrákkal nincs baj, ha nem veszélyesek az egészségre. Igaz, azt is tudni kell, hogy általában nem is segítenek.

A napjainkban jól csengő méregtelenítő kúrák az esetek nagy részében üresek és még szerencsések vagyunk, ha nem ártalmasak. Az egész iparág azon alapul, hogy gyakran előforduló, „népbetegségnek” számító tünetek megszüntetését célozza. Emésztési zavarok, elhízás, túlsúly, magas vérnyomás – a népesség jelentős részénél előfordulnak ezek a problémák, így a piac máris kész. Az említett kúrák úgy reklámozzák magukat, hogy ezekre az a bajokra megoldást kínálnak.

Nos, megoldás van, de általában nem úgy, ahogyan ezek a „gyógymódok” működnek. Az említett, nagy lendülettel reklámozott béltisztítás, máj- és vesetisztítás nagy általánosságban voltaképpen eredménytelen és értelmetlen tevékenység.

Mint említettük, a tünetekre létezik megoldás, például rostdús, kiegyenlített táplálkozással. Ha pedig komolyabb a probléma, a „tisztító” megoldások még nagyobb eséllyel lehetnek egészségre ártalmasak.

A különböző diéták elnevezése szintén megtévesztő, hiszen méregtelenítésről nincs szó, ugyanakkor a táplálkozás megreformálása (több zöldség és gyümölcs, kevesebb cukor, zsír) hatásos lehet.

A placebohatás persze működhet és az emberek bizony százalékánál mérhető hatásfokot képes előidézni. Ugyanakkor vigyázni kell, nehogy egészségünkre ártalmas dologgal próbáljunk javítani szervezetünk állapotán.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.