Menü

Koncentráljunk a core izmokra!

A tartós ülőmunka hátrányait egy idő után mindenki megérzi saját magán, de aki (szerencsésen) még nem jutott el idáig, az is ismeri, ismerheti a különböző negatívumokat, hiszen az utóbbi években rengeteg szó esett a témával kapcsolatban.

Ez az ismeretanyag pedig folyamatosan bővül, ami egyben azt is jelenti, hogy a kialakuló problémáknak egyre jobban ismerjük az ellenszérumát: azt, hogy milyen speciális mozgások segíthetnek az ellenük való védekezésben.

Manapság rengetegen vannak abban a helyzetben, hogy szinte egész nap székbe kényszerülnek. Természetesen nem mindegy, milyen ülőalkalmatosságról van szó, hogyan van beállítva, milyen a tartásunk, és az sem, miként van berendezve íróasztalunk, hol a számítógépünk, monitorunk. Ezekre mind gondot kell fordítani, de emellett másra is szükségünk van ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük.

A tartós ülő munkát végzőknél megsokszorozódnak a különböző betegségek kockázatai. Ilyenek például a szív és érrendszeri problémák, a gerincbetegségek, porc, ízület és szalag gondok, valamint az izmaink is megsínylik a dolgot.

A helyzeten gyógytornával, valamint speciális edzésmódszerekkel lehet javítani. A legtöbb gyakorlat egyszerű, otthon is könnyedén elvégezhető, például fontos az úgynevezett core (hát, has, far) izmokra koncentrálni. Természetesen a konditermekben szélesebb mozgásforma-választék áll rendelkezésünkre, ráadásul a helyes begyakorláshoz is segítséget kaphatunk.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.