Menü

Stressz alatt és stressz után

A stressz szinte kivétel nélkül mindenki életeben jelen van kisebb, vagy nagyobb intenzitással, mégis kicsit megfoghatatlan fogalom a legtöbbünk számára. Ha le kell írni, különböző emberektől különböző válaszokat kapunk, annak ellenére, hogy a bennünk lezajló folyamat voltaképpen közös.

A stressz, legyen lelki, vagy fizikai, általában alaposan megterheli a szervezetet, amely képes védekezni ellene, de rendre „elfárad” a küzdelemben, s ez megint csak problémákat szül. A legyengült immunrendszer ugyanis sebezhetőbb, stresszes időszak után könnyebben, hatékonyabban támadják meg betegségek, különböző egészségügyi gondok. A fertőzésektől a migrénig számos problémával szembesülhetünk ilyenkor.

Általánosságban tehát igaz, hogy stressz védtelenebbé tesz minket. Mi a dolgunk? Először is természetesen az, hogy igyekszünk elkerülni az ilyen megterhelő helyzeteket, erre számos mód akad, valakinek jobban megy, míg mások iszonyatosan megszenvednek a dologgal.

Teljesen persze nem védhetjük meg magunkat a negatív behatásoktól, de ilyenkor sem késő cselekedni. Stresszes időszak után figyeljünk oda magunkra, próbáljuk fokozatosan levezetni a felgyülemlett feszültséget. Erre kiváló módszer a sportolás, vagy akár egy kiadós séta valami nyugodt helyen, de egy-két egyszerű relaxációs gyakorlat elsajátítása is nagyon hasznos lehet.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.