Menü

Izom: mit tegyünk, ha fáj?

Mit tegyünk, ha úgy érezzük, túlerőltettük magunkat, és a mozgás fájdalmat okoz? Az izomsérülés nem gyakori sérülési forma, éppen ezért különleges odafigyelést igényel.

Az izomsérülések jelentős része túlerőltetés eredménye, elsősorban sportoláskor fordul elő, ritkábban valamilyen más tevékenységi forma esetén.

Az általában bemelegítés nélküli testmozgáskor előforduló, hirtelen mozdulat során fellépő éles fájdalom komolyabb problémát jelezhet, ilyenkor érdemes a sérült testrészt nyugalomba helyezni. Az azonnali ellátáshoz laza kötést, és borogatást használhatunk. Ha a fájdalom erősödik, esetleg vérzést, vagy zsibbadást tapasztalunk, hosszabb ideig gátolva van a mozgásunk, forduljunk orvoshoz!

Az izomproblémák jelentős része nem súlyos, de ez nem jelenti azt, hogy kezelést sem igényel. Egy-két kisebb sérülés, izomláz esetén nem feltétlenül kell abbahagyni, szüneteltetni a mozgásformát, ám a regeneráció segítése mindenképpen ajánlott. A sokat dolgozó izmoknak nagyon jót tesz a hideg-meleg vizes fürdő váltogatása, a szauna, vagy például a masszázs. Ezek mind fokozzák a vérkeringést. Vannak különböző kenőcsök, gyógyszerek, gyógyhatású készítmények a gyulladások csökkentésére. Rengeteg olyan tápanyag is akad, amelyek köztudottan gyulladáscsökkentő hatású, ezek szintén segítségünkre lehetnek a megfelelő gyorsaságú regenerálódásban.

Sportoláskor ne feledjük a fokozatosság elvét, valamint a bemelegítés és a nyújtás fontosságát, ezek használatával az izomsérülések jelentős része megelőzhető.

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.