Menü

Apró magok, ősi értékek: ez a chia mag

A chia mag kevésbé elterjedt hazánkban, leginkább a bioboltok vásárlói ismerik. Pedig bármelyik háztartásba könnyedén beilleszthető, és érdemes is, mert számtalan kiváló hatása van.

A dél-amerikai növényt már az aztékok és a maják is használták, sőt, az egyik fő táplálékforrásuk volt, amelyet – nem hiába – nagyon értékesnek tartottak. S hogy miért is játszott főszerepet a táplálkozásukban?

Mert tele van rengeteg tápanyaggal. Kiváló forrása például a halat, halolajat nem kedvelők számára az Omega 3-6-nak, esszenciális zsírsavaknak. Ez még a vegetáriánusok, vagy kevés húsételt fogyasztók számára is előny. Már csak azért is, mert vízbe áztatva zselés állagot kap, és ezen formájában a tojást is helyettesítheti.

Segít a vércukorszint stabilizálásában, fiatalon és fitten tart, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztőrendszer működését, és a koleszterinszint beállítását. És ez csak néhány kiragadott előny a sok közül.

Mellette szól még az is, hogy nagyon könnyű az életeinkbe csempészni, tekintve hogy apró magról van szó, és nincs erőteljes íze. Tehetjük például tésztaételekhez szószba, salátákra, szórhatjuk vajas kenyérre, de édesebb ételekhez is jó kiegészítő, például a reggeli-tízórai joghurtot bőven meghinthetjük vele.

Egészségünkre!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!