Menü

A fehérjedús étkezés alternatív módjai

A fehérjedús táplálkozás előnyei vitathatatlanok: segítenek az egészséges testsúly megtartásában, a fittség-érzet megteremtésében. Viszont jóval több ételből nyerhetünk fehérjét, mint gondolnánk! Sokan nem találják az egyensúlyt, ugyanis a klasszikus nézőpont szerint csak a húsban és a tojásban, valamint a tejtermékekben van elegendő fehérje. Ezek közül is elsősorban a húst emelik ki, a hússal teli táplálkozásnak viszont megvannak a maga kockázatai, például a koleszterinszint emelkedése. Mit tehetünk akkor, ha szeretnénk fehérjedúsan, mégis mértéktartóan táplálkozni?

Keressünk fel másfajta fehérjeforrásokat is! Ugyanis óriási tévhit, hogy csak a húsban és az állati eredetű élelmiszerekben van elegendő fehérje, és más típusú ételekből ezekhez nem lehet hozzájutni. Akkor tesszük a legjobbat a szervezetünkkel, ha változatosan táplálkozunk, és a lehető legszélesebb skálán próbáljuk fehérjével feltölteni a testünk raktárait.

De milyen ételekben van még rengeteg fehérje a húsféléken, a tojáson, valamint a tejtermékeken kívül? Például a burgonya, dió, karfiol, kelbilmbó, kukorica, napraforgómag, uborka, paradicsom, sárgarépa, szezámmag, tök mind-mind rengeteg fehérjét és egyúttal esszenciális aminosavat tartalmaznak. A legjobb, ha nem csak főtt-sült formában fogyasztjuk a legtöbbjüket, hanem nyersen is. Például nem csak a kenyerekbe, péksüteményekbe érdemes napraforgó- és szezámmagot tenni, hanem szórhatunk belőle a nyers salátánkra is, kiváló ízt ad neki, és nagyon egészséges. A diót sem csak süteményekben, cukrozottan ajánlott fogyasztani, hanem önmagában rágcsálnivalóként, valamint aprítva bizonyos ételekhez adva.

Sok kísérlet bebizonyította már, hogy sokkal egészségesebb a nyers, mint a hőkezelt fehérjeforrás. Ezért ha szeretnénk gondoskodni a testünkről, és meg szeretnénk tartani, vagy megszerezni a jó közérzetünket, akkor nyers fehérjeforrásokról is gondoskodjunk a szervezetünk számára!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.