Menü

Alkoholizmus: figyeljünk a fiatalokra!

A túlzott alkoholfogyasztás rengeteg ember életét követeli nap, mint nap az egész világon. A probléma összetett és nehéz, ugyanakkor egyvalamit mindenképpen érdemes kiemeltként, külön kezelni, ez pedig a fiatalok alkoholfogyasztása. Ha képesek vagyunk megfejteni a fiatalok alkoholfogyasztási szokásait, valamint azok hátterét, tendenciáját, idejében lépünk és talán sikerül egy egész társadalmat egészségesebbé tenni.

A kamaszkorúaknál és a fiatal felnőtteknél kialakuló szokások ugyanis gyakran egy egész életen, vagy legalábbis több évtizeden át végigkísérik az embert, komolyan befolyásolva életminőséget, egészséget. A jelenlegi helyzet sajnos nagyon rossz, a tendencia Magyarországon például az, hogy a fiatalok, tizenévesek körében kialakult alkoholizmus egyre komolyabb méreteket ölt, éppen emiatt összehangolt stratégiára lenne szükség a problémával kapcsolatban.

Mit kellene leküzdeni? Az egyik fő gond az, hogy az alkohol olcsó és viszonylag egyszerű hozzájutni, még kiskorúként is. A másik az alkohol társadalmi elfogadottsága, úgymond a magyar kultúrába való beépülése, amely bizonyos szinten igencsak aggasztó típusú és mélységű. A tablettás, égetett szeszes „kocsmakultúrátlanság” hatása persze jól kivédhető lenne a családok szűrőjén keresztül, azonban sokszor sajnos maga a család is ennek a folyamatnak a segítő/támogató szereplője. Ha nem bátorítással, akkor elnézéssel.

A szülőknek nagyon fontos lenne magunkban tudatosítaniuk, hogy az alkohol függőséget okoz, gyermekeikben pedig azt, hogy ennek komoly negatív következményei vannak.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.