Menü

HIV és AIDS: Mit kell tudni róluk?

A HIV-vírus (a humán immunhiányt okozó vírust 1983-ban különítették el, akkor még nem ezen a néven) ma is komoly próba elé állítja az orvostudományt és az emberiséget, a fertőzés csökkentése iszonyatos, globális munkát igényel.

Ebben a helyzetben sajnos rengetegen vannak, akiknek fogalmuk sincs a betegségről, illetve olyanok, akik ismerete erősen hiányos a témában. Ez pedig csökkenti a visszaszorításra szánt óriási erőfeszítések hatékonyságát.

Nézzük a legalapvetőbb tudnivalókat! Az AIDS (magyarul: szerzett immunhiányos tünetegyüttes) nevű betegség kórokozója a HIV-vírus. A fertőzés szexuális úton, vagy fertőzött vérrel terjed. A HIV elleni harc legfontosabb bástyája a védekezés. A HIV bizonyos sejtek pusztításával legyengíti az immunrendszert, s ez a folyamat bizonyos idő után az AIDS betegség kialakulásához vezethet.

Az AIDS-beteget gyakorlatilag bármilyen fertőzés megtámadhatja és megfelelő védekező rendszer híján súlyos károkat is okozhat. Ekkor már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása, a betegség halálos.

A HIV-fertőzést lehet kezelni, azaz gyógyszeresen kordában tartani, ugyanakkor ez sokszor komoly mellékhatásokkal jár. Az utóbbi időszakban sokat fejlődött a tudomány, így a különböző medicinák hatékonysága is. Ma már teljes életet lehet élni fertőzöttként is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg közel 40 millió HIV-fertőzött van a világon, nagy részük Afrikában él.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!