Menü

Segítség, mozdulni sem bírok!

Akinek volt már idegbecsípődése, pontosan tudja, mennyire kellemetlen és fájdalmas sérülésről van szó. Ráadásul nem kell hozzá nagyobb baleset, elég egy rossz mozdulat, és már meg is történt a baj.

Akár egy reggeli ébredésnél is érezhetjük, hogy nem tudunk megmozdulni, görcsöl a nyakizmunk és rettenetes fájdalmat érzünk. Ilyen esetben nemcsak egy egyszerű elfekvésről van szó, bár az sem kellemes, de korántsem olyan fájdalmas, mint az izombecsípődés.

Ha ezeket a panaszokat észleljük, nagy valószínűséggel idegbecsípődésünk van, melyre hajlamosíthat egy sérv, vagy többek között a laza izomtónus. Az idegbecsípődés különböző súlyosságú lehet, okozhat végtaggyengeséget, zsibbadást, vagy akár bénulást is. Ezek a tünetek nagyon ijesztőek lehetnek elsőre, de alapvetően öngyógyítással javulnak. A becsípődés mértékétől is függ, de általában az első néhány óra kritikus, ilyenkor a következő tünetek jelentkezhetnek: korlátozott mozgás, izomfájdalom, izomgörcs, idegi fájdalom. Mivel a becsípődés igen fájdalmas tünetekkel jár, kezdetben erősebb fájdalomcsillapító szedését javasolják az orvosok. Megfelelő reumakenőcs alkalmazásával pedig helyileg enyhíthetjük a kellemetlen panaszokat, és az izom masszírozásával segítetjük a görcs oldódását.

Az idegbecsípődés kezelése általában nem igényel kórházi ellátást, ugyanakkor érdemes orvoshoz fordulni, amennyiben a panaszok nem enyhülnek. Ha fájdalom elviselhetetlen mértékű, orvosi ellátás keretben izomlazító és erős fájdalomcsillapító injekcióval enyhíthetőek a tünetek.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.