Menü

Rajtad múlik! Használj kevesebb csomagolóanyagot

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a környezetvédelem a nagy cégvezetők, valamint a politikusok felelőssége. Bár rajtuk valóban sok múlik, önámítás elhárítani az egyéni felelősségünket a kérdésben. Minden egyes emberen egyenként is múlik, hogy mennyi hulladékot termelünk.

Sajnos a modern fogyasztói társadalom a szeméttermelés csak növekszik, és észre sem vesszük a szomorú tendenciát. A jelenleg üzemelő szeméttelepek használhatósági időtartama körülbelül az egyharmada annak, amit a megépülésükkor terveztek: ennyivel több a keletkező hulladék mennyisége.

Valamicske fény már pislákol az alagút végén: hazánkban is megnyílt az első csomagolásmentes bolt, ahová kis edénykékkel érkezhetnek a vásárlók, és a bevásárlással ily módon nem keletkezik egyúttal hulladék. Ha viszont nem Budaörs közelében lakunk, ahol ez a kiváló kezdeményezésű, nyugati mintán alapuló bolt üzemel, akkor próbáljuk megtenni saját magunktól, amit lehet. Most induló cikksorozatunkban hétről hétre olyan tippeket adunk, amiket bármelyikünk könnyedén megvalósíthat a saját háztartásában.

Első körben a bevásárlás témakörét tárgyaljuk, ugyanis gyakori, hogy az otthonunkban halmozzuk a zacskókat, bevásárlótáskákat, s noha már férni sem lehet tőlük, mindig újabbakat használunk minden egyes vásárlásnál. A tudatosabban igyekvők is sok esetben odáig jutnak, hogy környezetbarátnak hívott táskákat választanak inkább a pénztárnál.

A rossz hír az, hogy a környezetbarát-lebomló szatyornak hívott termék valójában kisebbfajta ámítás, ezt tudják azok, akik már megfigyelték ezeknek a termékeknek a lebomlását: nem eltűnik, hanem apróbb darabokra foszlik az anyag, ráadásul annak a legyártása is energiába került, így ebből mindig újabbat vásárolni nem jelent valódi környezetvédelmet.

Nos, akkor mit tehetünk? Minden bevásárlásnál vigyünk magunkkal kosarat, vagy vászonszatyrot. Így nem kell a pénztárnál vásárolni újabbakat (ez ráadásul pénzkidobás is). A zacskókat pedig minden esetben hasznosítsuk újra! Ha kell, rázzuk, vagy mossuk ki őket, egyébként nagyanyáink is így csinálták. Különösen ügyeljünk arra, hogy zöldség- és gyümölcsvásárláskor, vagy péksütemény megvételekor legyen nálunk sok zacskó. Az interneten található kiváló ötlet szerint régi pólókból néhány mozdulatsorral varrhatunk zöldségvásárláshoz használható, mosható kis táskákat.

Mivel ez a szemlélet még (sajnálatos módon) hazánkban nem elterjedt, ne lepődjünk meg, ha először furcsán néznek ránk. Az eladók egyáltalán nincsenek hozzászokva a környezettudatos vásárlókhoz, ez azonban ne tántorítson el minket. Reméljük, hogy idővel a környezetbarát vásárlás nem számít kuriózumnak.

Jövő héten további környezetvédelmi és csomagolásspóroló ötlettel jelentkezünk.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!