Menü

Őszi immunerősítés gyógyteákkal

Itt a hideg ősz, ilyenkor sajnos könnyebb megbetegedni. A szervezetünknek akklimatizálódnia kell a hűvösebb időjáráshoz, és a szezon lejártával csökken a vitaminbevitelünk is, mert kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Gyakori, hogy az öltözködésünk sem elég meleg és réteges, mert bizony nehéz lehet hozzászokni, hogy újra sálat kell hordani. Tovább nehezítheti a helyzetet, ha kisgyermek van a családban, aki az óvodából, iskolából gyakran hoz haza bacillusokat.

Az immunrendszerünket nem csak drága vitaminokkal erősíthetjük. Ilyenkor is a segítségünkre siet a természet kincsestára. Főzzünk hát finom gyógyteákat! A lándzsás útifűt a legtöbbet szirup formájában ismerik, amely köhögésre valóban kiváló gyógymód, de teaként sem utolsó, hiszen fantasztikus immunerősítő hatása van. A hársfatea szintén segít megküzdenünk a betegségekkel, és ne feledjük el a kamillát, valamint a hozzá hasonlatos margitvirágot sem.

Hogyan készítsük el? Forraljunk vizet (lehetőleg ne mikróhullámű sütőben melegítsünk!), ha fémedényben melegítettünk, akkor mindenképp öntsük át kancsókba, ebben ugyanis nem ajánlott gyógynövényeket áztatni. A porcelán-, vagy üvegedények sokkal inkább ajánlottak. Majd néhány csipetnyi gyógynövényt szórjunk a kancsóba, és öntsük rá a forró vizet. Úgy öt perc után pedig szűrjük le, vagy szűrővel vegyük ki az ázó gyógynövényeket. Hosszú ideig semmiképp ne hagyjuk a teafüvet a teában, mert a hársfának hosszú idő után már káros anyagai oldódhatnak ki. Ettől nem kell megijedni, csak állítsuk be a konyhai órát, vagy a telefonunkat, hogy emlékeztessen minket a tea leszűrésére.

A margitvirág főzetének kesernyés íze van, de a többi említett tea még natúran is nagyon finom. Az édesszájúak mézzel, vagy természetes édesítőszerekkel (például eritrittel) ízesíthetik a teájukat.
Egészségünkre!

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!