Menü

Ülő munkát végez, vagy fizikait? Nem mindegy!

Mit sportoljon az, akinek még nincs bevált mozgásformája, de szeretne elkezdeni valamit? Hát ez az: egyáltalán nem mindegy, hogy mit.

Annyi a lehetőség, nem könnyű kiigazodni a különböző tréningek, tornák, edzések, edzéstervek, mozgások sűrűjében. Szuper, hogy nagy a választék, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit választunk, könnyedén mellé is nyúlhatunk és ebben az az esetben akár a motiváció is odaveszhet. Nem beszélve arról, hogy pozitív változás helyett kárt okozhatunk.

Jobb helyzetben vannak azok, akik már gyerek/fiatal korukban kipróbáltak sportágakat, s esetleg elhatározták magukat valamelyik mellett. Ez nagy segítség, hiszen ők jobban ismerik szervezetüket, határaikat, azt, hogy mit szeretnek, és mit nem.

Ugyanakkor az sem mindegy, hogy adott életszakaszunkban éppen milyen állapotban vagyunk, illetve mivel foglalkozunk. Van túlsúlyunk? Ha igen, mekkora? Ülő munkát végzünk? Cigarettázunk? Van valamilyen krónikus betegségünk? Az elmúlt években mozogtunk valamit, vagy a sport teljesen kimaradt? Egyáltalán nem mindegy, mik a válaszok ezekre a kérdésekre.

A mozgásfajta kiválasztásánál érdemes figyelembe venni azt, hogy a munkánk, életünk során testünk mely részét éri nagyobb terhelést, és ez alapján súlyozzunk. Például, aki fizikai munkát végez, érdemes könnyebb, izmokat, ízületeket kímélő mozgást választania. Mondjuk az úszást, a biciklizést, vagy a spinninget.

Azok, akik egész nap egy székben, vagy autóban ülve tespednek, inkább a futás, a különböző erősítő tornák ajánlatosak, de a küzdősportok is jó választásnak tűnhetnek. Olyan mozgásformák, amelyek segítségével erősíthetjük a felsőtestünket és javíthatjuk a tartásunkat.

A sor persze végtelen, hiszen, mint említettük, a kínálat órási. A lényeg az, hogy figyeljünk oda és ne vágjunk bele túl hirtelen semmibe, először gondoljuk át, mire van szükségünk és mit bírunk.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.