Menü

Rendszeres hajvágás, szebb hajkorona

Egyes nézőpontok szerint a hajvágás mit sem segít a haj egészségén, tekintve, hogy vágatni hosszabb haj esetén a végéből szoktunk, de a haj minőségét, szerkezetét belső tényezők határozzák meg. A szervezetünk vitaminellátása, a fejbőr milyensége számít a legtöbbet - állítják. Ennek ellenére segíthet-e a rendszeres hajvágás, vagy sem, ha szebb, sőt esetleg hosszabb hajkoronát szeretnénk?

- Noha a haj alapszerkezetére valóban elsődleges hatással van szervezetünk állapota, külsőleg is meg kell tennünk, amit lehet. Védjük a hajunkat, kíméljük a rendszeres szőkítéstől, hajszárításhoz, vasaláshoz pedig használjunk legalább védő sprayt. Minden hajmosásnál alkalmazzunk hajbalzsamot, és ne feledkezzünk meg a hajvégápolásról sem. Ehhez használhatunk speciálisan erre alkalmas olajakat, a természet kincsestárából pedig az argánolaj javasolt erre a célra. A hajvégek rendszeres vágása is elengedhetetlen: enélkül a haj feltöredezik, ápolatlan hatást kölcsönöz - állítja a fodrász szakértőnk, aki nem ért egyet azzal a szemlélettel, miszerint a hajvágás mit sem tesz hozzá a haj szerkezetének egészségéhez. Véleménye szerint aki hosszabb hajra vágyik, éppenhogy rendszeresen kell vágatnia a hajából 1-2 centit, amennyiben a haja töredezésre hajlamos, mert enélkül a töredezés egyre jobban roncsolja a hajat, ezt pedig már nem lehet megállítani semmilyen szer használatával, csupán a hajvágással. Ezt pedig érdemes inkább előbb, mint később megtenni. 

Szintén segíthet, ha a fejbőrünket hajmosás előtt speciális tisztító, vérkeringést elősegítő szerekkel ápoljuk. Mindezen intézkedésektől függetlenül gondoskodnunk kell a belső erőforrásokról: a megfelelő vitaminpótlásról, akár egészséges, rostdús táplálékok formájában, akár vitamin- és tápanyag kiegészítéssel. Nagyon fontos továbbá a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ugyanis ha nem iszunk eleget, akkor nem csak a bőrünk, a testünk, hanem természetesen a hajunk is enerváltabb lesz. Sokan nem is gondolnák, hogy a szálkás, száraz haj elsődleges gyógymódja, ha sok vizet iszunk. A cukros, szénsavas üdítőket azonban kerüljük, mert ezzel csak rontunk a helyzeten, bármennyit is fogyasztunk belőle. 

A haj egészségét továbbá lelki tényezők is befolyásolják: az erős stressz, túlterheltség, a tudat alatt nehezen feldolgozható események, élethelyzetek, terhelő konfliktusokkal és személyekkel való szembenállás mind-mind hajhullást és hajgyengülést okozhatnak. Ahogy lélekben gyengébbnek érezzük magunkat, ugyanez a hatás a hajunkon is megjelenhet. 

A hajvágás a szakember szerint a hajunk wellness fürdője: megkönnyíti, kisimultabbá, szebbé teszi azt, így ez olyan "beavatkozás", amit annak sem szabadna megspórolnia, aki hosszabb hajat szeretne. 

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!