Menü

Nagyító alatt az antioxidánsok

Az antioxidáns fogalmát gyakran emlegetik az egészségmegőrzéssel kapcsolatban, de vajon milyen vegyületről is van szó, és miért is van szükségünk rá?

Valójában az antioxidáns egy gyűjtő név, mely számos vegyületet takar. Antioxidánsokra azért van szükségünk, mert szervezetünket számos káros oxidatív hatás (például: környezeti szennyezések, káros szenvedélyek, alkohol, cigaretta, UV sugárzás, stressz) éri.

Az antioxidánsok csoportjába tartoznak a vitaminok egy része: A-,C-, E-vitamin. A- vitaminhoz a következő ételek fogyasztásával juttathatjuk szervezetünket: sárgarépa, sütőtök, barack. C-vitamin megtalálható a citrusfélék gyümölcseiben (például: citrom, grapefruit, narancs), C-vitamin tartalommal bír továbbá a paprika, paradicsom és a burgonya is, a csipkebogyó pedig kifejezetten magas dózisban tartalmazza az értékes vitamint. Legfontosabb E-vitamin forrásaink a következő növényi olajok: olívaolaj, napraforgóolaj, tökmagolaj, ezeken kívül többek között mandula, mogyoró, máj és tojás fogyasztásával biztosíthatjuk a vitamin megfelelő pótlását szervezetünk számára.

Az úgynevezett karotinoidok és a polifenodok képesek lassítani a káros oxidációs folyamatokat, s mint ilyenek szintén az antioxidáns vegyületek közé tartoznak. Karotinoidokat tartalmaznak a következő zöldségfélék: spenót, brokkoli, saláta, bab. A polifenolokban gazdag étrend, vagyis a rendszeres gyümölcs illetve zöldségfogyasztás szintén számos betegség kockázatát csökkentheti.

Értékes antioxidánsokhoz juthatunk tehát megfelelő táplálkozással, de a természetes pótlást megfelelő étrend-kiegészítők szedésével is kiegészíthetjük. A szakértők azonban figyelmeztetnek arra, hogy az antioxidánsokat is túladagolhatjuk, vagyis bizonyos vegyületek túlzott bevitele hosszú távon káros is lehet. A túladagolt C-vitamin például a vese működést terheli meg, a tiszta formában és nagy dózisban bevitt polifenolok kísérleti eredmények szerint akár egészségkárosító hatással is lehetnek. Az A-vitamin túldozírozása csak mesterségesen lehet, vagyis az A-vitamin tartalmazó élelmiszerek fogyasztása nem rejti ezt a veszélyt. 

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?