Menü

Munkaerőpiac: mit ér a nő, ha szülő

A pozitív változások ellenére a gyerekvállalás még mindig nagyon egyoldalúan terheli meg a nők munkaerő-piaci részvételét, karrierjét.

Meddig maradjak otthon a gyerekkel szülés után? Karrier előtt, vagy közben vállaljak gyereket? Mit tegyek, hogy a gyerekvállalás ne jelentse egyben a karrierem végét? Hogyan térhetek vissza sikeresen a munka világába GYES után? Nos, igen, annak ellenére, hogy egyre több férfi vállal egyre aktívabb szerepet a gyereknevelésben, mégis ezek a dilemmák továbbra is leginkább a nőket érintik.

Fontos lenne, hogy ne külső társadalmi kényszer, norma határozza meg, hogy egy édesanya meddig maradjon otthon gyermekével a szülést követően. Lehet ez hosszabb vagy rövidebb időszak, általánosan nem lehet megállapítani, hogy az adott családnak, gyermeknek, anyának mennyi idő a legmegfelelőbb.

Kimondva, kimondatlanul, a gyerekvállalás rontja a nők munkaerő-piaci lehetőségeit. Fontos tehát, hogy a gyerekvállalásnál erre is figyelmet fordítsunk, és tudatos lépésekkel megkönnyítsük a munkaerőpiacra való sikeres visszatérésünket.

A tudatos lépések alatt a következőeket kell érteni. Határozzuk meg, hogy hozzávetőlegesen mennyi ideig szeretnénk otthon maradni gyermekünkkel. A munkába történő visszatérés időpontjának meghatározása segít minket abban, hogy kontrolláljuk a jövőbeli terveinket. Amennyiben a régi munkahelyre történő visszatérést tervezzük, semmiképpen ne vágjunk el minden szálat munkáltatónkkal abban a pillanatban, hogy elmegyünk szülni. Nyilván nem ez az első szempont, amikor gyereket vállalunk, de a munkahellyel, régi kollégákkal történő akárcsak minimális kapcsolattartás is nagyban megkönnyítheti visszatérésünket a munkába (kapcsolati tőke megőrzése, naprakész információk).

Amennyiben nincs még megkezdett karrier, vagy nincs lehetőség a régi munkahelyre való visszatérésre, más szempontokat kell átgondolni. Például, hogy milyen jellegű munkát szeretnénk vállalni, hogyan tudjuk ezt időben összeegyeztetni a gyerekneveléssel. Terveinket realizálnunk kell, összevetve szakmai tapasztalatainkkal, illetve végzettségünkkel. Ha új képességeket akarunk megszerezni, tanulni szeretnénk még valamit, ne általában véve a tanulásról döntsünk, hanem arról, hogy mit fogunk tanulni. Könnyen abba a hibába eshetünk, hogy „alibi” tanulásba kezdünk, ami végül haszontalan lesz hosszú távon. Tanulás esetén a tanulmány mindenképpen illeszkedjen az eddigi végzettségünkhöz, vagy szorosan kapcsolódjon konkrét jövőbeli munkavállalási terveinkhez.

Ha önbizalomhiányban szenvedünk, útmutatásra lenne szükségünk, felkereshetünk egy karrier, vagy munkaerő-piaci tanácsadót is, aki segíthet terveinket rendszerezni, munkaerő-piaci lehetőségeinket realizálni, illetve felkészülni a munkavállalásra.

Fotó:
Pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.