Menü

Spóroljunk tízezreket - gyűjtsünk növényeket

Ön megnézte már, hogy mennyibe kerülnek a filteres teák kilós áron? Általában  5 - 45 ezer Ft között mozognak. A fűszerek szintén nagyon drágák, és 5000 Ft körül kezdődik a kilós áruk, de az oreganonak akár 40.000 Ft is lehet kilója. Közben pedig házilag is termeszthetünk fűszernövényeket, és séta közben is gyűjtögethetünk teának való növényeket - láthatjuk, hogy mindezzel sokezer forintot spórolhatunk.

A gyógyteák nagyon sokba kerülnek, közben pedig a boltokban, herbáriákban kapható gyógyteák nem is olyan hatásosak, mint amiket saját magunk gyűjtünk. A boltiak ugyanis ipari körülmények között készülnek, gyorsan szárítják, és papírzacskóba csomagolják, ugyanis aromatartó csomagolásban befülledne, bepenészedne a növény, hiszen gyári körülmények között nincs lehetőség a precíz, időigényes szárításra. Mi viszont a saját gyűjtésű növényeket száríthatjuk otthon a konyhapulton, vagy bármilyen napos helyen, sőt akár az autó kalaptartóján is. Azt is tudni kell, hogy a filteres teák egészségtelenek, a teafiltert ugyanis vegyi fehérítőanyaggal kezelik. Ráadásul a filteres teákba a maradék anyagokat töltik, amelyek a szálas teák hulladékai. Ne ringassuk magunkat illúziókba: a gyümölcsteák nem igazán láttak soha gyümölcsöt, csupán ízesítőanyagokat ízlelgetünk, ha ilyesmit iszunk. Jobban járunk, ha magunk szárítunk meg otthon néhány gyümölcsöt, és ezeket tesszük félre gyümölcsteának. A spórolás mellett tehát az egészség is fontos szempont.

A fűszereknél ugyanígy igaz, hogy az iparilag előállított-csomagolt fűszerek aromája meg sem közelíti a házit, mégis nagyon sokba kerülnek. Pedig a házi fűszertermésztés akár a konyhában, vagy az erkélyen is megoldható. Cserépben jól eléldegélnek ezek a növények, és megfelelő gondoskodással csak egyszer kell beszereznünk a növényt, onnantól pedig hosszú időn át szüretelhetjük róla a friss fűszereket.

Ugyanez érvényes például az aloe verára: az aloés krémek, kozmetikumok nagyon közkedveltek, hiszen ez a növény kiváló bőrápolásra. Viszont minden nagyon drága, amibe beleteszik. Nem kell érte sok pénzt kifizetnünk, ha otthon, cserépben nevelgetünk aloe verát, és közvetlenül használhatjuk fel a növényt, melynek a hatóanyaga így sokkal erősebb. 

Fotó:
Pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.