Menü

Otthoni felkészülés az iskolakezdésre

Hamarosan itt az iskolakezdés, és sok szülő, valamint gyerek szeretné még kiélvezni a nyári szünet utolsó perceit. Későn lefekedüni, a szabadidőt minél kellemesebben eltölteni, és az iskolára lehetőleg még csak nem is gondolni, ameddig nem muszáj. Csakhogy ebben az üzemmódban általában megviseli a gyerekeket, amikor újra visszaülnek az iskolapadba, és nehezen rázódnak bele újra a tanulásba és az iskolai életbe. A gyerekeknek is jót teszünk azzal, ha nem egyik napról a másikra kell váltaniuk, hanem fokozatosan állítjuk vissza a napirendjüjket. 

Az első és legfontosabb kérdés az esti lefekvés ideje. A nyári szünetben általában engedékenyebbek a szülők, és nem nézik annyira az órát, hogy mikor van "pizsamaosztás". Ez teljesen természetes, viszont ezzel egyidejűleg a kicsik bioritmusa módosul, és a sok pihenést igénylő szervezetüket megviseli, ha hirtelen kell újra korábban lefeküdni, valamint szintén korán felkelni. Most még nem késő elkezdeni, hogy napról napra fokozatosan visszaállítsuk a gyermekek lefekvési és felkelési idejét. Ha így teszünk, akkor az iskolakezdés idején sokkal kipihentebbek és energikusabbak lesznek, valamint könnyebben veszik az új tanévvel járó akadályokat. 

A szünet idejére - érthető módon - a csemeték igyekeznek kikapcsolni az iskolai feladatokat, a tanulást. Bár sajnos a nebulók java része igen sok házi feladatot kap a nyárra is. A lelkiismeretükön, valamint  a szülő/gyerek idején, szorgalmán és odafigyelésén is múlik, hogy mindezekkel foglalkozik-e a nyár alatt, vagy csak az utolsó percre hagyja azokat. Mindenesetre ha van házi feladatcsomag, ha nincs, érdemes újra gondolkodásra bírni a gyerekeket, és játékos feladatokkal visszarázni, felkészíteni őket a tanulásra. Nem kell túlzásba vinni, és maximalista módon magoltatni a gyereket, csupán csak annyi legyen a cél, hogy ne legyen számára élesváltás, amikor visszaül az iskolapadba. 

A cél tehát nem az, hogy elszomorítsuk a gyerek utolsó szabadnapjait, inkább csak arra készítjük fel őket finoman, fokozatosan, hogy hamarosan újra visszaváltozik minden a hétköznapi kerékvágásba, és ez ne érje őket váratlanul, egyik napról a másikra. Noha a gyerekek rugalmasak, de azért szükségük van a biztonságra, az odafigyelésre, a megfelelő pihenésre. 

Fotó:
Pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!