Menü

Hogyan neveli a gyerekét a vegetáriánus?

Manapság még mindig sok támadás éri a vegetáriánus étkezést, noha világviszonylatban minden ötödik ember húsmentes étkezést folytat. Ha belegondolunk, hogy ez az emberiség 20%-át jelenti, akkor talán beláthatjuk, hogy valószínűsíthető: így is lehet egészséges életet élni. A kritikusok első számú célpontja a vegák gyereknevelési metódusa: hogyan lehet ilyen módon felnevelni egy kis embert, és miként juthat hozzá a kicsi a megfelelő tápanyagokhoz?

Pedig a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. A titok, hogy semmit se erőltessünk a gyerekre – sem a húst, sem a húsnélküliséget. Igaz ez az ételek mennyiségére is: a legtöbb szülő és nagyszülő igyekszik túletetni a gyerekeket, aggódnak, amiért az túl keveset eszik. Holott a probléma abban rejlik, hogy az általa megevett étel mennyiségét a sajátjukhoz hasonlítják. Bele sem gondolnak, hogy egy kisebb gyereknek még jóval kevesebb ételre van szüksége. Az erőltetés révén aztán a gyerek sokkal jobban elutasítja az ételt, mint azt egyébként tenné, vagy éppen ellenkezőleg: tudat alatt szeretne megfelelni, így hát eszik akkor is, ha cseppet sem éhes, ez pedig gyorsan elhízáshoz vezet.

A húsevésre, vagy annak elkerülésére ugyanaz igaz a gyereknevelés során. Ne erőltessük rá a gyerekre a húsevést, de annak ellenkezőjét sem. Természetesen egy vegetáriánus családban valamivel nehezebb megoldani, hogy a gyermek húsételhez jusson, de semmi sem lehetetlen. Vásárolhatunk a számára egészséges forrásból származó csirkehúst, vagy szalámit, és meglátjuk, hogy szereti-e, igényli-e. Továbbá azt se feledjük, hogy a gyerek a hétköznapokban az otthonán kívül is sok helyen juthat húsos ételekhez. A menzán, a nagyszülőknél, táborokban, stb.

Természetesen a szülő nézőpontja automatikusan hatással lesz a gyerekre is, akár csak az egyik, akár mindkét szülő mellőzi a húsevést. Ez azonban nem probléma, egészen addig, amíg a gyermeknek van döntési lehetősége e tekintetben. Ha valaki aggodalmaskodik a gyerek egészsége miatt a csökkentet húsevési szokások mellett, akkor rendszeres orvosi ellenőrzéssel, valamint tudatos étrend összeállítással megelőzheti az esetleges hiányállapotot. 

Fotó:
Pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!