Menü

Ökofalu működik a nagyvárosban

Egyre többen érdeklődnek az egészséges életmód és a környezetbarát életvitel iránt. Ahogy egyre tudatosabbá válnak az emberek, ráébrednek, hogy az élelmiszerboltokban alig találkozni egészséges élelmiszerekkel, valamint hogy mindenkinek egyenként tennie kell azért, ha szeretné környezetbarátabbá tenni a háztartását. Sokan azt gondolják, hogy mindehhez tanyára kell költözni és saját gazdaságot üzemeltetni, városlakóként nem sokat tehetnek.

A szegedi Falu a városban program bebizonyította, hogy az öko-szemlélet sok elvét a nagyvárosban élve is megvalósíthatjuk a közösségi összefogás erejével. Tavaly novemberben már hírt adtunk az induló projektről, amikor interjút készítettünk a program életre hívójával, Ábrahám Krisztiánnal. A virtuális ökofalu és szívességkör azóta megmutatta, hogy van létjogosultsága a szemléletváltásnak városi környezetben is.

A Norvég Civil Támogatási Alap segítségével megvalósuló projekt keretében a szívességkörhöz csatlakozók részére immár több, mint 120 darabból álló kölcsönözhető eszközpark áll az érdeklődő majdnem 100 család rendelkezéésre; a gabonaőrlő malomtól kezdve a tésztakészítő gépen át a takarékos gyorsfőző kuktáig és a mulcsozó gépig rengeteg féle használati tárgy elérhető. Ennek lényege, hogy az egészséges életmódhoz, háztartáshoz, kerti munkához jól használható eszközöket nem kell drága pénzért megvenni, hanem mindez suskával, a helyi virtuális fizetőeszközzel kölcsönözhető. Ugyanezzel „fizethetőek” a körben gazdát cserélő szívességek is.

Ehhez csupán arra van szükség, hogy az érdeklődő belépjen a suska-körbe. Ezzel kap egy kis füzetet, amelybe a kölcsönzések díja, a szívességek értéke suska-alapon kerül elszámolásra, valamint az aktuális egyenleget is vezetik. Nem oda-vissza cserélődnek tehát a dolgok, hanem a teljes körön belül. Látható tehát, hogy a tagok életét anyagilag is megkönnyíti a virtuális ökofalu-tagság: egyetlen forint nélkül vásárolhat, kölcsönözhet, csupán annyit kell tennie, hogy ő is hozzáadja a körhöz azt, amit tud: nem használt befőttesüvegeket, baráti segítségnyújtást, magánoktatást, stb.

A kezdeményezés közelebb hozza egymáshoz a helyieket, és emberközelibbé teszi a városi életet, valamint az étkezés, a háztartás zöldebb megoldásait mutatja be a résztvevőknek. Az egészséges és környezettudatos életmód felépítése nem könnyű azok számára sem, akik igyekezettel szeretnék azt megvalósítani, de a közösségi támogatás segít ebben.

A virtuális, szívesség-alapú ökofalu ötlete bárhol átvehető, a szegedi kezdeményezők szeretettel adják át a tapasztalataikat, információikat, a rendszer alapjait azok számára, akik a saját településükön szívesen valósítanának meg hasonló kezdeményezést.
Érdeklődni a http://www.szivessegkor-te.hu honlapon keresztül lehet.

Korábbi cikkünket itt olvashatják: http://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-11-02/falu-a-varosban-program-csereljen-szivessegeket

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.