Menü

Luxuscikké vált a gyerekek nyári tábora?

Lovas tábor, életmód tábor, kézműves tábor, alkotótábor, színjátszótábor, és még ezer félét lehetne felsorolni, hogy milyen tematikus nyári elfoglaltságok érhetőek el a gyerekek számára. Mindenki megtalálhatja közülük a csemetéje személyiségéhez legjobban illeszkedőt. Csakhogy a táborszervezés szinte már egy iparággá nőtte ki magát.

Valaha természetes volt, hogy a gyerek nem csak az osztálykirándulást, de a nyári tábort is valamelyik iskola égisze alatt élvezheti. Ezek az üdülési lehetőségek általában nagyon kedvezőek voltak, szinte minden szülő ki tudta fizetni. Erre is törekedtek a szervezők: a különösebb luxustól mentes, de elérhető gyermeküdültetésre. A különböző intézményeknek, önkormányzatoknak saját nyaralói voltak, így itt olcsón tudták elszállásolni a gyereksereget, az étkezés egyszerű volt (és sok esetben kevés), de hát mit számított, amikor ott hullámzott a Balaton egy héten át, és összejöttek az osztálytársak, iskolatársak?

Mára kicsit átalakult a helyzet. Az iskolai lehetőség egyre kevesebb lett, vannak viszont széles körben elérhető, minden különleges igényt kielégítő táborok. Sokkal kellemesebb elhelyezéssel, hiszen ez már egy megváltozott világ, más a gyerekek (és az őket táborokba küldő szülők) igénye. Legalábbis ezt állítják a táborszervezők is. Már nem csak ott alvós, hanem napközis táborba is mehetnek a gyerekek, akik nem szeretnének máshol aludni, vagy csak a gyermek napközbeni kikapcsolódását, felvigyázását, szórakozását kell biztosítani egy héten át, amíg a szülő dolgozik.

Ezzel egyetemben az árak is átalakultak: bizony igen jelentős kiadást jelent a gyereket nyári táborba íratni. A kevesebbet kereső szülő pontosan annyi ideig dolgozik azért a pénzért, amennyi ideig a csemetéje élvezi a tábor előnyeit. És akkor még csak egy gyerek táboroztatásáról beszéltünk. Ha esetleg több célcsoport korú is van a családban, akkor akár az egyik szülő félhavi fizetése is rámehet egy-egy tábor kifizetésére.

Persze, amennyiben a gyerek is szeretné, sok szülő igyekszik anyagi áldozatot hozni, főleg, ha egyébként dolgoznia kell, és a gyermek sokat lenne egyedül/nagymamával/stb. Viszont elterjedni látszanak az alternatív megoldások is: például a szülők összefognak, és egy-egy hétre fáradtságos munkával megszervezni a gyerekek kikapcsolódását. Vagy valamelyik nagyszülő, nagynéni vállal a saját rokongyermeken kívül több fiatalt is „felvigyázásra”, így a gyerekek együtt lehetnek és jól szórakoznak. Kiválóak ezek a költséghatékony megoldások, ha a szülő pénztárcája számára megterhelőnek bizonyul a nyári táboroztatás. 

Fotó:
Pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.