Menü

Hasznos gyógynövény a nyaralás alatt

Az aggódó-szorgos nyaralók alapkelléke a kisebb bőröndnyi házipatika, hogy vészhelyzet esetén rendelkezésre álljanak a kellő gyógykészítmények. Sokan nem is tudnak róla, hogy mennyi hasznos, a nyaralás alatt is alkalmazható gyógynövény mellett sétálnak el.

Gyakori, hogy valamilyen sérülést szenvedünk az üdülés alatt, „Murphy nem alszik”, és egyébként is, ilyenkor aktívabb életet élünk sokszor, mint otthon. Jól jön, ha valami egyben fertőtlenít, és segíti is a gyors gyógyulást. Ezt a csodát tudja a széles levelű útifű, amely a hétköznapi fertőtlenítő gyógykészítményekkel ellentétben a sebgyógyuláshoz is hatékony segítséget nyújt. Mint a neve is mutatja, utak mentén, főként nedvesebb talajon (mint pl. kutak, források, út menti vízcsapok) mellett jócskán terem.

Használata előtt mossuk le vízzel a sebet, majd kézzel morzsoljuk össze a növényt, és ezzel dörzsöljük be pár percen át. Majd helyezzük rá a növényt, borítsuk be vele a sebet, és hagyjuk rajta jó ideig, akár egy éjszakán át. Reggelre meg fogunk lepődni, ugyanis összehúzza a sebet. Vérzéscsillapító hatása miatt is kiváló lehet.

A másik, ami miatt már a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták, az az, hogy rovarcsípés esetén is ugyanilyen kiváló gyógyhatással rendelkezik. A sebkezeléssel azonos módon felhasználva hamar elfeledteti velünk a kellemetlenségeket. 

Fotó: Pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.