Menü

Közeleg a parlagfű szezonja

Hamarosan indul a parlagfűszezon, amelynek természetesen senki nem örül túlságosan. A növény pollenjét az elmúlt napokban már szerte az országban mérték a levegőben, de az értékek még nem értek el magas koncentrációt. A kánikulát követő enyhébb, csapadékosabb napok szintén elterelhetik a figyelmet a problémáról, pedig jobb, ha nem feledkezünk meg róla.

Legalábbis az, aki kiemelten érzékeny rá. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az allergiások még azelőtt kezdjék el szedni gyógyszerüket, mielőtt az első tünetek megjelennének. Így jobb eséllyel vészeljük át a nehezebb napokat, sőt kis szerencsével akár az egész szezont megúszhatják. Sajnos a parlagfű szezonja hosszú, augusztus elejétől/közepétől akár késő őszig is eltarthat.

Azok, akiknél még nem diagnosztizáltak allergiát, de rendszeresen jelentkeznek az orrfolyásos, tüsszentéses, szemviszketéses tünetek, mindenképpen forduljanak orvoshoz, elsőre semmiképpen sem érdemes a vény nélküli gyógyszerek között válogatni. 

A gyógyszerek mellett természetesen az allergiások sok minden mást is tehetnek közérzetük, állapotuk javítása érdekében. Ilyen például a gyakori hajmosás, a szabadban tartózkodás időpontjaira való odafigyelés, vagy a különböző ételek okozta keresztallergia kialakulásának megelőzése.

Fotó:
Pixabay.com

 

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.