Menü

Kipróbáltuk – a cickafarkfű valóban csillapítja a menstruációs vérzést

Nem véletlenül mondják, hogy a természet tárháza mindenre talál valamilyen megoldást… A legtöbb gyógynövényünk teljesen ingyen, a közvetlen természeti környezetünkben elérhető. Ilyen például a cickafarkfű, amely női nemi hormont tartalmaz, és kiváló görcsoldó, valamint vérzéscsillapító hatásáról ismert. Arról már szóltunk korábban, hogy felfázás esetén kiváló gyógymód, ezúttal pedig a menstruációs vérzéscsillapító hatását teszteltük. Az eredmény megdöbbentő.

Tesztalanyunk két egymást követő ciklusban, két különböző időszakban szedett növényből, kissé eltérő időpontban kezdte a cickafarkfűből főzött gyógytea fogyasztását. A vérzéscsillapító hatás mindegyik esetben igazolható volt.

Az első menstruációs ciklus idején a menzesz kezdetét követő 1-2. nap között kezdte a tea fogyasztását. A tea házilag szedett növényből készült, de nem a fővirágzás idején került betakarításra a növény. Ez azt jelenti, hogy a cickafarkfű csúcsidőszaka júniustól kezdődik, ekkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalma. Az egyéb időszakokban szedett növény is hatásos lehet, csak kisebb mértékben, vagy több kell belőle az azonos hatás eléréséhez. A májusban szedett növény tehát tartalmazhatott kevesebb hatóanyagot, de a vérzéscsillapító hatás így is beigazolódott: a ciklus ideje minimum egy, maximum két-három nappal lerövidült attól függően, hogy a kísérő-, vagy utóvérzést is beleszámoljuk-e, amely ez esetben teljes mértékben elmaradt.

Második alkalommal a főszezonban szedett növényből készült tea került tesztelésre, és azonnal, a menstruációs ciklus kezdetekor elkezdte fogyasztani a tesztelő. Naponta kb. egy liter, kisebb maroknyi teafűből készült teát fogyasztott el. A vérzés ideje pedig a minimum öt napról mindössze kettő napra csökkent!

Most van a cickafarkfű virágzása, amely várhatóan kb. októberig tart. A növényt ne gyökerestől szedjük, hanem csak a felső részét, majd vagy frissen, azonnal készítsünk belőle teát, vagy szárítsuk meg. Érdemes belőle jócskán szedni, majd befőttesüvegben tárolni, hogy a későbbiekben is rendelkezésünkre álljon a teafű. A cickafarkfű szinte mindenhol megtalálható a természetben, javasolt olyan helyről betakarítani, ahol nem járnak autók, így a növény tiszta. Jó hír, hogy akár otthon is ültethetünk cickafarkat. Azt azonban érdemes tudni, hogy a boltokban kapható teafüvek hatása minden esetben jóval alulmarad az egyénileg szedettel szemben.

Aki erős menstruációs vérzéssel, görcsökkel kísért ciklussal rendelkezik, annak mindenképpen hatásos lehet egy ilyen segítő gyógynövény. Kérdés, hogy a vérzés állandó csillapítása milyen befolyással lehet a szervezetre, legalábbis a fent leírt mértékben. Érdemes nőgyógyásszal, vagy természetgyógyásszal konzultálni ez ügyben. Viszont a nyár, nyaralások idején biztosan jól jöhet a ciklus lerövidülése. 

Fotó:
Pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.