Menü

Félúton a dohányzás és a nem dohányzás között

Az úgynevezett e-cigaretták létezésük óta izgatják a dohányzók és főként a leszokni vágyók fantáziáját. De hogyan lehet úgy cigizni, hogy közben nem is cigizel? Hát, az eddig tapasztalatok azt mutatják, hogy sehogy.

Az utóbbi években rengetek pro és kontra érv sorakozott fel egymással szemben az e-cigarettázás kapcsán. Az egyik oldal szerint az (ízesített, sokszor nikotintartalmú) párát kibocsátó eszköz hatékonyan használható az igazi cigizésről való leszokásban, holott ezt semmi sem bizonyítja.

Ahogyan azt sem, hogy az e-cigaretta káros lenne az egészségre, igaz, erre azt szokták mondani, még nem létezik olyan rég régóta a technológia, hogy ez igazán kutatható legyen. Pontosabban hiányoznak a hosszú távú hatástanulmányok.

Az e-cigi pártiak azt mondják, jobb, ha ezt szívják, mint az igazit, míg az ellenzők szerint az eszköz nem jelent igazi alternatívát. Sőt, inkább a dohányost bent tartja a „körben”, azaz megmarad a függőséghez való ragaszkodás, és erről az útról nagyon könnyű visszafordulni.

Az erős dohányosok közül viszont sokan dicsérik, mondván, másképp nem sikerült volna eldobni azt a napi másfél-két doboz cigit. Azt mondják, hogy a hagyományos cigaretta sokkal ártalmasabb az egészségre, mint az elektromos változat, azonban utóbbi semmiképpen sem jobb, mint a nem dohányzás.

Sokak szerint az e-cigi épphogy gyengíti az igazi leszokás akaratának kibontakozását, sőt, akár segítheti a rászokásét. Ha így van, ha nem, félig dohányozni biztosan nem lehet, legalábbis az évszázados tapasztalatok alapján, hosszútávon semmiképp.

Fotó: 
Pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.